ГоловнаСвіт

США не запросили РФ на найбільші у світі військово-морські навчання

Китай візьме участь у цих маневрах вперше

США не запросили РФ на найбільші у світі військово-морські навчання
архив

Тихоокеанський флот США в п'ятницю почне найбільші у світі міжнародні військово-морські навчання RIMPAC, які пройдуть в районі Гавайських островів, пише журнал The Diplomat.

24-і за рахунком маневри триватимуть до 1 серпня, в них візьмуть участь 49 бойових кораблів, шість підводних човнів, понад 200 літаків і 25 тисяч військовослужбовців з 23 країн.

Тихоокеанський флот Росії, який вперше взяв участь у навчаннях 2012 року, цього разу запрошення не отримав. Цього року дебютантом в RIMPAC стане Китай, що викликало хвилю критики в Конгресі США. У 2012-му Леон Панетта, який обіймав посаду міністра оборони США, направив Китаю запрошення на участь у навчаннях, проте за минулі два роки багато чого у відносинах між країнами змінилося.

Так, американські політики та експерти вважають, що дії Пекіна в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні носять агресивний характер, а "спільні військові навчання повинні проводитися для союзників, партнерів та інших країн, які демонструють свою зацікавленість в регіональній безпеці", пише The Washington Post. Невдоволення США, зокрема, викликали "порушення Китаєм права на вільну навігацію в Азії (у листопаді Пекін в односторонньому порядку встановив розпізнавальну зону в Східно-Китайському морі - ред.), його неповага до міжнародного права, а також нагнітання напруженості в регіоні".

Навчання RIMPAC проводяться з 1971 року. Вперше у маневрах задіяні кораблі США, Канади, Австралії та Великобританії. У число інших постійних учасників також входять Японія, Південна Корея, Чилі і Перу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram