ГоловнаСвіт

Грузинська владна коаліція хоче обмежити повноваження Саакашвілі

2010 року в Грузії прийняли нову Конституцію, яка розширює повноваження прем'єр-міністра й уряду.

Грузинська владна коаліція хоче обмежити повноваження Саакашвілі
Фото: blogs.voanews.com

Новий спікер парламенту Грузії Давид Усупашвілі, обраний на цю посаду в неділю, заявив, що владна коаліція намагатиметься прискорити запровадження нової Конституції Грузії, яка посилить уряд Бідзіни Іванішвілі і позбавить низки повноважень президента Михайла Саакашвілі.

"Політична реальність змінилася так, що, можливо, варто запровадити цю Конституцію зараз, не чекаючи на прийдешню осінь. У цьому разі президент може залишитися президентом, але як арбітр, а не як виконавча влада. В іншому разі можна очікувати якихось криз", - сказав Усупашвілі.

Для такого рішення знадобиться конституційна більшість, а, отже, політична угода з партією Саакашвілі "Єдиний національний рух", яка в новому парламенті Грузії вперше за вісім років опинилася в опозиції.

На виборах 1 жовтня в країні перемогла опозиційна коаліція "Грузинська мрія" на чолі з кандидатом на посаду прем'єр-міністра Іванішвілі. Саакашвілі визнав поразку своєї партії і заявив про перехід в опозицію. У новому парламенті 85 місць належать "Грузинській мрії", а 65 - партії президента.

2010 року в Грузії прийняли нову конституцію, яка вводить парламентське правління і посилює прем'єр-міністра та уряд. Але вона набуде чинності лише в жовтні 2013 року. Доти Саакашвілі має право відправити уряд у відставку, який  сформований його політичними опонентами, що перемогли на виборах 1 жовтня.

"Звичайно, президент кілька разів заявляв, що він не втручатиметься у здійснення урядом своїх функцій. Але ми не можемо будувати наші плани на фундаменті доброї волі, яка може змінитися будь-якої миті", - сказав Усупашвілі.

При цьому новий спікер парламенту зазначив, що коаліція не має наміру "чинити з Конституцією так, як Саакашвілі - за його час було 28 чи 29 поправок".

"Ми хочемо із цього приводу проконсультуватися і з грузинським суспільством, і з міжнародною спільнотою", - заявив Усупашвілі, зазначивши, що є прихильником парламентської республіки європейського типу, створення якої потребує подальшого вдосконалення грузинської Конституції.

Відповідаючи на запитання про можливість відставки президента Саакашвілі, спікер сказав, що це не є вимогою "Грузинської мрії".

"Ми дали слово своїм виборцям і міжнародній спільноті, що це - не наша політична вимога. Це може бути нашою порадою, це може бути нашою думкою, але це в жодному разі не може стати нашою вимогою", - сказав Усупашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram