ГоловнаСвіт

Швеція висловила протест Ізраїлю

Ізраїльська газета звинуватила Стокгольм у блокуванні санкцій проти Ірану.

Швеція висловила протест Ізраїлю
Фото: facebook.com

Швеція висловила протест Ізраїлю через статтю в ізраїльській газеті Haaretz, де сказано, що Стокгольм намагався блокувати санкції ЄС проти Ірану, щоб захистити інтереси шведського виробника телекомунікаційного обладнання, компанії Ericsson.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на заяву Міністерства закордонних справ Швеції.

У статті, опублікованій Haaretz у неділю, 14 жовтня, сказано, що представник МЗС Ізраїлю заявив, що Швеція хоче заблокувати рішення ЄС про розширення санкцій проти Ірану, ухвалене напередодні. Газета також цитує заяву представника МЗС Швеції, в якій зазначено: якщо угода Ericsson з Іраном провалиться, можуть постраждати й інші справи компанії, зокрема в Китаї.

Прес-секретар МЗС Швеції Андерс Йорле сказав, що в понеділок ізраїльського посла викликали "на килим" із цього питання.

"Причиною такого рішення були трохи дивні коментарі прес-секретаря ізраїльського Міністерства закордонних справ, - зазначив він. - Ми висловили нашу думку із цього питання, а у відповідь вони висловили жаль із приводу коментарів і сказали, що ця заява не відображає офіційної позиції Ізраїлю".

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у понеділок сказав, що така подія ганьбить шведських політиків і є "абсолютно неправильною".

"Вони, мабуть, взяли цю цитату у свого власного виробника казок. Думки Швеції й Ізраїлю з деяких питань можуть відрізнятися, але так продовжувати діалог не можна", - наголосив Більдт.

Компанія Ericsson, найбільший у світі виробник телекомунікаційного обладнання, працює з трьома клієнтами в Ірані: MTN Irancell, MCCI і TIC - і заперечує наявність нових замовлень на роботи в Ірані.

"Це брехня, це неправильно, - заявив прес-секретар Еricsson Фредрік Халстан. - Відколи санкції проти фінансового сектору набули чинності - з 2010 року, ми не укладали нових угод в Ірані. Ми виконуємо наявні контракти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram