ГоловнаСвіт

Учені винайшли простий метод визначити роботу біологічного годинника

Дослідники заявляють, що запропонований метод не тільки практичний, а й універсальний.

Учені винайшли простий метод визначити роботу біологічного годинника
Фото: MEDdaily

Молекулярний "розклад" появи в крові людини тих чи інших продуктів обміну речовин дозволяє визначити, котра година на його біологічному хронометрі. Зробити це можна за допомогою лише двох аналізів крові з інтервалом у 12 годин.

Спеціальні ділянки ДНК управляють безліччю процесів в організмах - часом сну і неспання, пошуком їжі й інших періодичних явищ у житті живих істот. Інформація про роботу біологічного годинника людини потрібна, наприклад, для прийому ліків, ефективність яких у різний час відрізняється, а також для деяких дієт.

Хірокі Уєда з університету Осаки і його колеги запропонували власний спосіб визначення "часу" організму. Стандартний спосіб визначення добових ритмів людини передбачає періодичні вимірювання рівнів мелатоніну або кортизолу в крові, що необхідно робити в лабораторних умовах. Уєда і його колеги щогодини протягом півтора дня брали аналізи крові в шести добровольців. А потім склали своєрідний розклад піків і падінь концентрації різних продуктів обміну речовин протягом доби. У підсумку вченим вдалося не тільки коректно визначати внутрішній "час" усіх учасників експерименту, а й виявляти його порушення.

Автори заявляють, що запропонований метод не тільки практичний, а й універсальний. З його допомогою можна виявляти і порушення циркадних ритмів, причому і генетичні, і спричинені екстремальними умовами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram