ГоловнаСвіт

Іран провів випробування ракет середньої дальності

Тегеран готовий відповісти на можливі військові дії Ізраїлю.

Іран провів випробування ракет середньої дальності
архивное фото
Фото: http://www.inosmi.ru

Іран заявив у вівторок, що успішно провів випробування ракет середньої дальності, здатних вдарити по Ізраїлю у відповідь на погрози військових дій проти країни, повідомляє Reuters 3 липня.

Раніше Ізраїль заявив, що може напасти на Іран, якщо дипломатія не в змозі змусити його припинити розвиток спірної ядерної програми. Сполучені Штати також готові вдатися до військової сили як до останнього засобу, але американські офіційні особи неодноразово закликали ізраїльтян набратися терпіння. Крім того, 1-го липня набрали чинності нові санкції проти Ірану.

Ісламська Республіка оголосила, що проведе ракетні випробування під назвою "Великий Пророк 7" в неділю, після того, як Євросоюз ввів ембарго на експорт іранської нафти.

Офіційний англомовний канал Ірану Press TV заявив, що ракета "Шахаб-3" з дальністю 1300 км, яка здатна досягти Ізраїлю, була протестована разом з ракетами меншої дальності "Шахаб-1" і "Шахаб-2".

"Головною метою цих випробувань є демонстрація політичної волі іранського народу захищати життєві цінності та національні інтереси. Ці маневри - відповідь на грубі висловлювання проти Ірану", - заявив заступник командувача Революційної гвардії Хоссейн Саламі.

Він підкреслив, що випробування були здійснені у відповідь ворогам Ірану, які говорять про "імовірність військового втручання".

Згідно з повідомленнями іранських ЗМІ, десятки ракет спрямовані на змодельовані авіабази, а в середу будуть проводитися випробування іранських безпілотників. Аналітики оскаржили деякі з військових тверджень Ірану, заявивши, що Іран перебільшує свої можливості.

Тегеран регулярно заявляє про своє військове панування в Перській затоці і випробовує нерви всієї нафтової промисловості, яка стурбована порушенням світових поставок нафти. Іран раніше погрожував блокувати Ормузьку протоку, через яку транспортується 40% всієї нафти, яку продають у світі, якщо експорт іранської нафти буде заблоковано Заходом за допомогою економічних санкцій.

"Послання ..."ракетних маневрів" полягає в тому, що наша країна готова забезпечити безпеку в регіоні Перської затоки і безпеку транзиту нафтоналивних вантажів", - сказав прес-секретар МЗС Ірану Рамін Мехманпараст.

Ембарго ЄС спрямовано на припинення іранської програми зі збагачення урану. Захід вважає, що ядерна програма Ірану спрямована на створення атомної зброї, але Тегеран заперечує звинувачення.

У понеділок група іранських парламентарів запропонувала законопроект, який закликає країну спробувати зупинити поставки нафти танкерами через Ормузську протоку в ті країни, які підтримують санкції проти Ірану. Однак аналітики вважають, що іранський парламент досить слабкий, і у нового законопроекту немає жодних шансів стати законом, якщо його не буде санкціоновано Верховним лідером Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram