ГоловнаСвіт

Євросоюз заборонив експорт предметів розкоші до Сирії

Дружина Асада витрачає урядові гроші.

Євросоюз заборонив експорт предметів розкоші до Сирії

Європейський Союз в п'ятницю заборонив експорт предметів розкоші в Сирію, серед яких коштовності, ікри та катери, а також товари з можливістю військового застосування, в спробі посилити тиск на уряд і сім'ю президента Башара аль-Асада.

Про це повідомляє Reuters 15-го червня.

Це рішення викликано спалахами насильства, які тривають, незважаючи на припинення вогню згідно з мирним планом міжнародного посланця Кофі Аннана і низкою санкцій проти Дамаска з боку ЄС і США.

"У нинішній ситуації, ЄС має продовжувати чинити тиск на сирійський режим. Санкції ЄС спрямовані проти тих, хто несе відповідальність за жахливі репресії та насильство щодо цивільного населення. Ми ретельно зважили сьогоднішнє рішення, щоб не вплинути на сирійський народ", - заявила Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон.

Нові санкції ЄС частково орієнтовано на сім'ю президента Сирії Башара Асада, зокрема, на його дружину, Асму аль-Асад, яка, як кажуть, продовжує купувати предмети розкоші під час конфлікту. Згідно з електронним листуванням Асми з її чоловіком, яке отримала Guardian у Великобританії, вона продовжує купувати коштовності, дорогі меблі, любить сукні Chanel і взуття від Christian Louboutin.

Заборона ЄС, яка набере чинності 17 червня, включає в себе взуття вартістю понад 600 євро ($760), а також ювелірні вироби та дорогоціннк каміння. Дипломати ЄС зазначають, що в список заборонених предметів не входять недорогі автомобілі та інші відносно дешеві речі, щоб дипломати та інші іноземці, які перебувають у Сирії, не дуже постраждали.

ЄС також заборонив експорт чорної ікри, трюфелів та сигар вартістю понад 10 євро за одиницю; вин і спиртних напоїв більш ніж на 50 євро за літр, і розкішних автомобілів, літаків і катерів, вартістю понад 25 тисяч євро. У список також потрапили засоби захисту, такі як протигази і захисні костюми, хімічні речовини, які можуть бути використані для створення хімічної зброї, а також деякі патогени, такі як деякі віруси, бактерії і токсини.

Досі ЄС заморозив активи та ввів візову заборону на 128 осіб, відповідальних за або пов'язаних з жорстокими репресіями проти цивільного населення Сирії, а також заморозив активи 43 компаній та інших організацій.

ООН стверджує, що за час перевороту в Сирії урядовими військами було вбито більше ніж 10 тисяч осіб. У свою чергу, уряд країни говорить, що жертвами "терористів" стали щонайменше 2600 військовослужбовців і співробітників сил безпеки країни.

Росія та Китай як постійні члени Ради Безпеки ООН з правом вето перешкоджають зусиллям західних держав, які спрямовані на відставку президента Сирії Башара Асада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram