ГоловнаСвіт

Японія хоче скоротити число курців у країні

2003 року курило 27,7% дорослого населення, або 46,8% чоловіків і 11,3% жінок.

Японія хоче скоротити число курців у країні
Фото: РИА Новости

Японська влада схвалила в п'ятницю план боротьби з тютюнопалінням, який передбачає зниження через 10 років частки курців у країні з нинішніх 19,5% до 12% від загального числа дорослого населення країни.

План ініціювало міністерство охорони здоров'я, праці і добробуту Японії. Міністерство спиралося на те, що якщо всі охочі кинути палити - а таких налічують понад 37% від загального числа курців, - упораються з поставленою метою, то їхня частка знизиться до 12%.

Просуванню плану скорочення курців та запровадженню жорстких правил куріння сприяла міністр охорони здоров'я Японії Йоко Каміяма, відома як палкий борець зі шкідливими звичками. Одна з перших її промов після призначення на цю посаду зчинила неабиякий галас серед японських курців: міністр заявила, що вважає за необхідне удвічі підвищити ціни на цигарки, щоб одна пачка коштувала не менш ніж 10 доларів. Скандал удалося залагодити, списавши все на особисту думку міністра. Крім того, міністерство не забуло і про проблему пасивного куріння. Якщо зараз некурець, так чи інакше, змушений вдихати тютюновий дим у половині ресторанів, кафе і барів країни, то через 10 років число місць громадського харчування, що наражають на небезпеку здоров'я відвідувачів-некурців, має скоротитися до 10,7%. А будівель муніципалітетів і місць у лікарнях, де відвідувачам довелося б вимушено вдихати тютюновий дим, не залишиться зовсім.

За останніми даними міністерства охорони здоров'я, зараз у Японії курять 32,2% чоловіків і 8,4% жінок. Число курців скорочується протягом останніх кількох років. 2003 року курило 27,7% дорослого населення, або 46,8% чоловіків і 11,3% жінок.

Зараз у Японії заборонено палити цигарки на платформах електропоїздів, на ходу і поза спеціально виділеними місцями на міських вулицях, у парках тощо. У кафе і ресторанах, як правило, для куріння виділено окремий зал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram