ГоловнаСвіт

Таїланд - один із найнебезпечніших туристичних напрямків

Таїланд вважають одним із найнебезпечніших курортних напрямків.

Таїланд - один із найнебезпечніших туристичних напрямків
Фото: MEDdaily

За словами епідеміологів, це пов'язано з малярійними паразитами, які стрімко поширюються і не сприйнятливі до артемізиніну - протималярійного засобу. Виявлені резистентні штами спричинили паніку серед учених. Якщо вони дістануться Африки, хвороба викосить значну частину населення, адже саме на цей регіон припадають 90% смертей від малярії. Уперше підвищення несприйнятливості до артемізиніну зафіксували в паразитів у Камбоджі 2006 року. Зараз ці паразити розплодилися на кордоні з Таїландом, розповідає New Scientist.

Ніколас Вайт з Університету Махідол в Бангкоку разом з колегами перевірив 3200 пацієнтів із клінік на західному кордоні Таїланду стосовно резистентності. Тестування проводили так: медики засікали, скільки часу знадобиться, щоб скоротити концентрацію паразитів у крові на 50%. Зазвичай з артемізиніном це займає близько 2:00.

Зараз камбоджійським пацієнтам на це потрібно приблизно 5,5 години. Притому паразити генетично змінилися і подужчали порівняно з резистентними типами в інших країнах. Учені мають намір знайти генетичний маркер унікальної резистентності.

А от на західному кордоні Таїланду показник зріс із 2,6 години 2001 року до 3,7 години 2010-го. Кількість інфекцій, які дуже довго гамувалися (6,2 години і довше), зросла з 0,6% до 20%. Зростання числа випадків інфікування резистентними паразитами експерти, зокрема, пов'язують із продажем розведеного артемізиніну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram