>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Чи був Роберт Левандовський вдалою інвестицією «Барселони»?

«Усе, що Роберт виграв у мюнхенській "Баварії", голи, які він забивав, — усе це зроблено, аби опинитися там, де він зараз: грати за "Барселону"», — розповів виданню The Athletic близький знайомий Левандовського. Видання спробувало проаналізувати, чи вдалий прихід 35-річного форварда в каталонський клуб.

Нагадаємо, нині команда Роберта Левандовського прийматиме «Наполі» в першому матчі 1/8 Ліги чемпіонів. 

Фото: https://twitter.com/FCBarcelona
«Барселона» придбала Левандовського за 45 мільйонів євро в липні 2022 року, однак не все пішло так райдужно, як він міг очікувати. Цей сезон не став найкращим для нього, і навколо його позиції в клубі виникла невизначеність — навіть попри те, що він демонструє кращу форму.

Левандовський був зіркою під час перемоги «Барселони» в Ла Лізі проти «Сельти Віго» в суботу, забив двічі, зокрема, на 97-й хвилині з пенальті, і тепер має чотири голи в останніх трьох матчах клубу.

Однак це спалах на тлі загалом невиразної гри, констатує The Athletic. Звісно, Левандовський не єдиний, хто показав погані результати, але лише в нього статус суперзірки. 

Фото: https://twitter.com/FCBarcelona

Прихід польського форварда в «Барсу» мав стати справжньою відправною точкою в історії команди під керівництвом Хаві. Один з найрезультативніших бомбардирів Європи мусив показати приклад новому поколінню й допомогти забути травматичний відхід Ліонеля Мессі.

Тепер цей «проєкт» по суті згорнули, а Хаві залишить посаду в кінці сезону. 

«Багато людей вважають, що "Барселоні" потрібен франчайзинговий гравець. Людина, яка продає футболки, працює на публічний імідж команди, залучає вболівальників на стадіон. У глибині душі це було причиною підписати Левандовського у 2022 році», — так можновладне клубне джерело описує логіку придбання Левандовського в «Баварії». Мессі тоді залишав клуб у сльозах, інші ключові фігури, такі як Жерар Піке, Серхіо Бускетс і Хорді Альба, здавалося, сягнули фінального етапу своєї кар’єри, тож топи клубу вирішили, що «Камп Ноу» потребує нового кумира.

Фото: Ballon d'Or.

Угоду вже тоді активно критикували. Улітку 2021 року «Барселона» не продовжила контракту з Мессі, умови якого вже узгодили, щоб залагодити фінансові проблеми клубу. Через рік вона витратила 45 мільйонів євро на 33-річного Левандовського — договір на три роки з опцією на четвертий. Цього серпня йому виповниться 36.

Якби угода з Мессі була завершена, аргентинець заробив би 20 мільйонів євро в перший рік свого нового контракту, а потім побачив би, як його зарплата значно збільшилася. Повідомляють, що річна зарплата Левандовського в середньому становить 26 мільйонів євро.

Упродовж 2022–2023 років форвард забив 33 голи і віддав вісім асистів у всіх турнірах. Він був найкращим бомбардиром Ла Ліги, коли «Барса» виграла свій перший чемпіонський титул за чотири роки. Попри чергову невдачу в Лізі чемпіонів (вони вилетіли на груповому етапі), фанати «Барси» мали підстави сподіватися, що бачать початок чогось більшого.

Чемпіонат світу 2022 року став переломним моментом. До його початку Левандовський забив 13 голів у перших 15 матчах Ла Ліги сезону, а також п'ять у Лізі чемпіонів.

Після програшу збірної Польщі (він забив два голи, і команда поступилася в 1/16 Франції) все змінилося. Футболіст утратив свою іскру, що нормально впродовж сезону. Однак опісля не віднайшов її. 

Фото: https://twitter.com/lewy_official

Після Катару Левандовський провів ще 19 ігор у Ла Лізі, забив 10 голів. З'явилася напруга в роздягальні, а також розчарування в собі. Але найважливіше — стало зрозуміло, що найкраща версія «Барселони» Хаві не повністю сумісна з його улюбленим стилем гри.

Перемога «Барси» в Суперкубку Іспанії над «Реалом» у січні 2023 року все ще залишається найпереконливішою за час роботи Хаві. Команда перевершила суперників у Класіко, здобула перемогу з рахунком 3:1 завдяки тактичному підбору: пожертвувала одним вінгером заради іншого в півзахисті.

Левандовський сприйняв це негативно. В ексклюзивному інтерв’ю The Athletic під час передсезонного туру «Барси» минулого літа він розповів, що розчарований зміною тактики. Знав, що втрата вінгера означає менше шансів отримати м’ячі й навіси у штрафний майданчик, де він міг показувати найсильнішу гру.

Фото: https://twitter.com/lewy_official

То була ситуація, яку вартувало вирішити. З тактичного погляду команда мала знайти кращий підхід до зіркового нападника. Йому самому потрібно було повернути форму, яку він продемонстрував у 2022 році.

Замість знайти рішення все погіршували.

З'ясувалося, що Хаві сильно критикував Левандовського в роздягальні. А джерела в тренерському штабі вже почали описувати результативність форварда як «нижчу за очікувану». Вони також вважали, що гравець втратив частину сили в індивідуальних поєдинках, непокоїлися, що підупали його дії в зв’язці.

Поза полем теж були проблеми. Через прямолінійність виникли тертя з колегами.

У лютому минулого року, коли «Манчестер Юнайтед» вибив «Барсу» з Ліги Європи на «Олд Траффорд», Левандовський розкритикував Ансу Фаті за егоїстичність, мовляв, не ділиться м’ячем з одноклубниками, коли ті перебувають у кращій позиції. Перепало й іншим гравцям.

Андрій Шевченко й Роберт Левандовський
Фото: https://twitter.com/lewy_official
Андрій Шевченко й Роберт Левандовський

Що ж чекає Левандовського в «Барселоні»?

Оскільки клубу потрібно продавати гравців, перш ніж думати про те, як змінити свій склад цього літа (і призначити нового менеджера), багато джерел у клубі кажуть, що будуть раді, якщо Левандовський отримає вигідну пропозицію, щоб піти. 

Але сам гравець має контракт до 2025-го і, ймовірно, хотів би залишитися. Якщо ж зіграє більш ніж 55% поєдинків «Барси» протягом 2024–2025 років, його контракт автоматично продовжать ще на рік. 

Віктор Хомінський, спортивний оглядач
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram