>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Італія через 53 роки знову стала найсильнішою командою Європи (оновлено)

У фіналі вона обіграла родоначальників футболу.

У Лондоні на "Вемблі" пройшов фінальний матч Євро-2020, у якому зустрілися збірні Італії та Англії.

Перемогу і звання чемпіона Європи завоювали італійці.

Фото: EPA/UPG

Матч стартував з атак номінальних гостей - англійців, які на другій хвилині з легкістю базарного фокусника відкрили рахунок.

Лівий захисник Люк Шоу, підхопивши м'яч на фланзі, через пас на Гаррі Кейна почав атаку своєї команди. Капітан збірної Англії змістив акцент атаки на правий фланг - на Кірана Тріпп'єра, від якого пішов крос у штрафну площу. У цей момент увага захисників збірної Італії була зосереджена на Кейні, чим скористався той самий Шоу, який зі спокоєм лосося після нересту з кута воротарського засадив м'яч у ворота, як цвях у картонну стіну - 0:1.

Фото: EPA/UPG

Такий ранній гол у фіналі масштабного турніру був схожий на промовисту оперну увертюру, коли завіса ще не піднята.

Після пропущеного гола підопічним Роберто Манчіні ніяк не вдавалося перехопити ініціативу і створити хоч подобу небезпечного моменту.

Єдиний італійський форвард Чіро Іммобіле загубився на полі, немов жовтий листок в осінньому лісі.

Катаболізм "Скуадри Адзурри" тривав аж до 35-ї хвилини, коли Федеріко К'єза завдяки індивідуальній майстерності зумів продертися до штрафного майданчика англійців і вистрілив по воротах - Джордан Пікфорд лише поглядом провів м'яч, який розминувся зі штангою на якихось пів метра.

З початку другого тайму Італія раптом ожила. З перших хвилин італійці стали навантажувати оборону суперника, як докер баржу.

На 50-й хвилині перспективний штрафний ледь не реалізував Лоренцо Інсіньє. Через 7 хвилин той самий Інсіньє і К'єза організували ще один небезпечний момент, ліквідувати який довелося вже Пікфорду.

На 62-й хвилині К'єза знову змусив голкіпера англійської збірної продемонструвати майстерність. І нарешті на 67-й хвилині Леонардо Бонуччі після розіграшу кутового відновив статус-кво - 1:1.

Фото: EPA/UPG

Характерно, що в епізоді з пропущеним голом гравці збірної Англії програли у своєму штрафному три єдиноборства поспіль і дозволили 34-річному захисникові "Ювентуса" довести, що він ще не стерта лисяча шкура, витягнута з нафталіну.

Італія ще якийсь час грала на куражі. Тим часом збірна Англії провела найгірший тайм за все Євро-2020.

Треба віддати належне родоначальникам футболу: в екстратаймах вони виглядали не гірше за італійців, а в другій додатковій 15-хвилинці навіть мали перевагу.

Однак переможця турніру довелося виявляти в серії пенальті, в якій Фортуна знову продемонструвала свій підступний норов.

Після того як Андреа Белотті не зміг переграти голкіпера, Англія повела в серії - 2:1.

Але два одноклубники по "Манчестеру Юнайтед" - Маркус Решфорд і Джейдон Санчо - свої удари по черзі не реалізували, і вже італійці вийшли вперед - 3:2.

Усі були впевнені, що Жоржіньо 11-метровий заб'є і завершить серію на користь збірної Італії. Однак Пікфорд за допомогою штанги зумів відстрочити цей момент, але тільки до наступного удару англійців.

Букайо Сака не зумів переграти Джанлуїджі Доннаруму, і "Скуадра Адзурра" через 53 роки знову стала чемпіоном Європи.

А англійцям вкотре не вдалося виграти "Святий Грааль". Збірна Англії не перемагає на великих турнірах з 1966 року, коли вона вперше і востаннє у своїй історії стала чемпіоном світу.

Оновлення. 

Огляд матчу Італія - Англія.

Церемонія нагородження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram