ГоловнаСуспільствоЖиття

Без штампів, але із фіксацією біометричних даних: ЄС змінює правила перетину кордону

Зміни у правилах набудуть чинності із 10 листопада. 

Без штампів, але із фіксацією біометричних даних: ЄС змінює правила перетину кордону
Фото ілюстративне
Фото: depositphotos.com/rossandhelen

Європейський Союз запроваджує нові правила в’їзду до країн Шенгенської зони. Вони набудуть чинності з 10 листопада та стосуватимуться усіх негромадян ЄС, включно з українцями. Йдеться про нову IT-систему прикордонного контролю – Entry/Exit Scheme (EES). 

Про це повідомила пресслужба Кабінету Міністрів.

Система EES автоматично фіксуватиме в’їзд і виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони, а під час першого в’їзду у охочих перетнути кордон братимуть біметричні дані: відбитки пальців та фото обличчя для ідентифікації. Їх система зберігатиме три роки. Якщо людина відмовлятиметься надати біометричні дані, їй відмовлятимуть у в'їзді. 

Штампів у паспорті більше не ставитимуть. Реєстрація проходитиме автоматично через термінали самообслуговування.Згодом при кожному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт у терміналі самообслуговування. 

Система EES діятиме в усіх країнах ЄС, крім Кіпру та Ірландії, де залишиться традиційна процедура проставлення штампів. 

Також система застосовуватиметься в чотирьох державах Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Зазначається, що систему EES запроваджують для спрощення перетину кордонів, посилення безпеки, запобіганню використання підроблених документів та протидії нелегальній міграції. 

Запуск системи мав відбутися ще у 2022 році, проте через проблеми з програмним забезпеченням та затримки зі встановленням потрібного обладнання його постійно переносили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram