ГоловнаСуспільствоВійна

Китай "взяв до уваги" події в Курській області і закликав дотримуватися принципів "деескалації"

У МЗС КНР прокоментували ситуацію в Росії. 

Китай "взяв до уваги" події в Курській області і закликав дотримуватися принципів "деескалації"
Фото: news.cgtn.com

Китай прокоментував події в Курській області Росії і закликав до "деескалації". Пекін "взяв до уваги" ситуацію, пише Ліга з посиланням на повідомлення на сайті МЗС країни. 

КНР стверджує, що продовжить підтримувати зв'язок з міжнародною спільнотою та відігравати "конструктивну роль" у просуванні політичного регулювання "кризи". Кризою Китай називає війну Росії проти України.

"Позиція Китаю в українському питанні послідовна і чітка і закликає всі сторони дотримуватися трьох принципів деескалації ситуації: поле бою не має розширюватися, війна не повинна загострюватися, всі сторони не повинні провокувати посилення вогню", – йдеться у повідомленні. 

Більше на цю тему – в матеріалі "Наступ Сил оборони в Курській області. Що відбувається і які сценарії розвитку подій". 

Події в Курській області

6 серпня Росія заговорила про прорив кордону в Курській області. Спершу вона стверджувала, що спроба була невдалою і що її ФСБ стримала операцію, але навіть її провоєнні блогери повідомляли про втрату контролю. Керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко того дня сказав, що заяви росіян про контроль кордону в Курській області є неправдою. Це був перший і єдиний коментар українського посадовця на цю тему.

7 серпня росіяни повідомляли про продовження боїв. З деяких населених пунктів оголосили евакуацію. Факт прориву кордону ніхто вже не заперечував включно з Володимиром Путіним, який екстрено зібрав уряд і, за даними росЗМІ, раду безпеки. 

Коментарі на тему Курської області, хоч і доволі обтічні, почали лунали від радника голови Офісу президента Михайла Подоляка.

У США і ЄС тим часом коментували події дуже обережно. Вашингтон сказав, що хотів би уточнити в України, що відбувається. Також американці казали, що треба не забувати про те, що з Курської області Росія атакувала українців, і що Україна має право на захист. Про право на захист нагадували і в Євросоюзі. 

8 серпня український президент у зверненні сказав, що Росія принесла на нашу землю війну, і вона повинна відчути, що зробила. У Пентагоні ж сказали, що не вважають події в Курській області ескалацією, а Україна робить те, що потрібно їй для перемоги на полі бою. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram