ГоловнаСуспільствоВійна

Держсекретар США Блінкен прибув до Києва (доповнено)

Це перший візит висопоставленого американського чиновника до України після ухвалення допомоги на 60 мільярдів доларів.

Держсекретар США Блінкен прибув до Києва (доповнено)
Ентоні Блінкен
Фото: Ентоні Блінкен у X

Державний секретар США Ентоні Блінкен у вівторок вранці прибув до Києва. Він написав, що приїхав для демонстрації підтримки.

Спершу про візит повідомило агентство Reuters, а офіційно даних про візит не було. Агенція писала, що американський високопосадовець потягом прибув до Києва.

"Сьогодні я повернувся до Києва, щоб продемонструвати нашу непохитну підтримку України, яка захищає свою свободу від російської агресії", – написав держсекретар в X.

У Держдепі повідомили, що "Ентоні Дж. Блінкен прибув сьогодні в Україну, щоб зустрітися з високопоставленими українськими посадовцями та підкреслити постійну підтримку Сполученими Штатами України. Перебуваючи в Україні, держсекретар Блінкен зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, прем’єр-міністром Денисом Шмигалем і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, щоб обговорити останні події на полі бою, вплив нової безпекової та економічної допомоги США, довгострокові зобов’язання щодо безпеки та інші зобов’язання, а також поточну роботу з прискорити економічне відновлення України. Він наголошуватиме на прихильності Америки суверенітету, територіальній цілісності та демократії України перед обличчям триваючої агресії Росії".

За словами наближених до головного американського дипломата чиновників, мета візиту – "надіслати потужний заспокійливий сигнал для українців, які переживають складний момент".

"Місія секретаря полягає в тому, щоб пояснити, як допомога буде застосовуватися для зміцнення оборони, і як вона потім дозволить знову перехопити ініціативу на полі бою", – стверджують на основі анонімності джерела у Держдепартаменті.

Блінкен їхав із Польщі потягом дев'ять годин, пише BBC. У понеділок він прилетів зі Штатів до польського міста Жешув, аеропорт якого зараз є головним логістичним центром, що доставляє оборонні постачання та гуманітарну допомогу в Україну.

Відповідаючи на запитання BBC, чи могла затримка постачання зброї Конгресом посприяти рішенню Москви почати наступ на Харківську область,  анонімний високопосадовець сказав, що вони не будуть "проводити жодної прямої кореляції", але додав, що "українці, безумовно, опинилися в більш важкому становищі, бо вони довго чекали цієї допомоги".

Вашингтон сподівається, що збільшення зброї дозволить Україні перейти до "активної оборони" проти росіян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram