ГоловнаСуспільствоВійна

Росія, найімовірніше, продовжить атакувати критичні об’єкти України, − британське міноборони

Місячну паузу в ударах дальної авіації РФ могли спричинити проблеми з управлінням парком літаків і плануванням.

Росія, найімовірніше, продовжить атакувати критичні об’єкти України, − британське міноборони
Ту-95МС

Росія, найімовірніше, продовжить атакувати критичні об’єкти України, якщо це Москві дозволять літаки, екіпажі та запаси зброї, намагаючись далі тиснути на український уряд і населення.

Про це йдеться у звіті міністерства оборони Великої Британії, в якому Лондон проаналізував відновлення РФ повітряних ударів по нашій країні із застосуванням дальньої авіації.

Вчора Росія завдала першого на понад місяць масштабного удару по Україні, використовуючи дальну авіацію. До складу ударного угруповання увійшли не менше 10 літаків Ту-95, які діяли з авіабаз Оленегорськ і Енгельс, а також винищувачі МіГ-31.

Кремль випустив щонайменше 20 ракет (включно з головною російською крилатою ракетою повітряного базування AS-23a KODIAK і балістичною ракетою повітряного базування AS-24 KILLJOY), які переважно запустили на Київ. З моменту попереднього авіаудару по Києву минуло 44 дні.

Британці зазначають, що місячну паузу в ударах дальної авіації могли спричинити проблеми з управлінням парком літаків і плануванням. Санкції, ймовірно, обмежили можливість Росії отримати доступ до ключових компонентів як для літаків, так і для ракет. Тривалі успіхи української протиповітряної оборони також, ймовірно, ускладнили планування російської місії.

“Росія, найімовірніше, продовжить удари по критично важливих місцях, якщо це дозволять літаки, екіпажі та запаси зброї, намагаючись підтримувати тиск на український уряд і населення за допомогою своїх ударних можливостей. Це є симптомом тривалої кампанії, у той час як тактична авіація, тобто винищувачі та гелікоптери, продовжує мати обмежений вплив на загальний конфлікт”, − йдеться у звіті. 

  • Російська армія нині провела наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час. В уряді повідомили, що метою атаки було є не просто пошкодження, а спричинення масштабного збою в роботі енергосистеми. 
  • Унаслідок атаки загинули люди, зокрема у Запоріжжі та Хмельницькій області, є багато поранених.
  • Зруйновано і пошкоджено житлові будинки, теплові та гідроелектростанції, магістральні мережі НЕК “Укренерго”, мережі обленерго. Зокрема, по ДніпроГЕС у місті Запоріжжя було два прямих влучання. Невідомо, чи вдасться відновити ГЕС-2, вона пошкоджена серйозно. ГЕС-1 зараз теж не працює.
  • Аварійні відключення відбулися у семи областях, енергосистема отримує аварійну допомогу з трьох країн.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram