ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

В Антарктику вирушила 29-та Українська антарктична експедиція

В цій експедиції працюватиме чотири жінки, раніше стільки полярниць було лише у другій УАЕ 1997-1998 років. 

В Антарктику вирушила 29-та Українська антарктична експедиція
В Антарктику вирушила 29-та Українська антарктична експедиція
Фото: Олена Максименко

Сьогодні, 11 березня, з Києва на станцію “Академік Вернадський” вирушила 29-та Українська антарктична експедиція (УАЕ). На полярників чекає тривалий шлях: автобусом – до Польщі, літаками – до Чилі, а з порту Пунта-Аренас нашим криголамом “Ноосфера” – до Антарктики. 

Про це повідомила пресслужба Національного антарктичного наукового центру.

Нова команда має змінити на станції “Академік Вернадський” зимівників з 28-ї УАЕ. Вони відпрацювали там майже рік. 

“Це вже третя ротація зимівників, яку ми проводимо за час повномасштабної війни. Знаходити професіоналів для річних експедицій дедалі складніше, адже багато полярників чи ідеальних кандидатів – на фронті. Уже маємо кілька випадків, коли під час добору потенційні зимівники ставали військовослужбовцями”, – зазначив директор НАНЦ Євген Дикий.

У складі 29-ї УАЕ 14 учасників та учасниць, які були відібрані на відкритому конкурсі. Серед них дев'ять вчених (по три біологи, метеорологи та геофізики) та п'ять представників команди життєзабезпечення (лікар, кухар, сисадмін, системний механік, дизеліст-електрик).

В цій експедиції працюватиме чотири жінки, раніше стільки полярниць було лише у другій УАЕ 1997-1998 років. Одна з учасниць, геофізикиня Анна Соіна, вирушила вже в другу свою зимівлю, перша була в 25-й УАЕ 2020-2021. У першу для них експедицію їдуть біологиня Тетяна Баглай, метеорологиня Валентина Гарбарчук, лікарка Іванна Котурбаш.

Хоча у команді більшість новачків, десятеро, керуватиме ними один з найдосвідченіших полярників України, геофізик Юрій Отруба. Для нього це буде восьма зимівля.

29-та УАЕ виконуватиме дослідження за трьома основними напрямами – біологія, геофізика, метеорологія, а також забезпечуватиме роботу станції “Академік Вернадський”.

  • Торік на українській станції «Академік Вернадський» в Антарктиді 3 липня зафіксували новий рекорд: температура повітря сягнула +8,7 °С. 
  • На станції "Академік Вернадський" провели масштабний ремонт дороговказу, на якому розміщені таблички з назвами та відстанню до різних міст. Крім того, “декомунізовано” Кіровоград на Кропивницький, а також “дерусифікували” транслітерацію Вінниці та Одеси.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram