ГоловнаСуспільствоВійна

Росія має перевагу в артилерії 6:1, дивом є те, що Україна вистояла, – Ландсбергіс

Міністр закордонних справ Литви розкритикував країни ЄС за недостатню допомогу. 

Росія має перевагу в артилерії 6:1, дивом є те, що Україна вистояла, – Ландсбергіс
Фото: Xinhua/Zhang Fan

Литовський міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс вважає "дивом" те, що Україна змогла встояти з перевагою росіян в артилерії 6:1. Він розкритикував колег з інших країн Євросоюзу, які не дали українцям достатньої кількості боєприпасів, пише The Guardian.

На полях саміту міністрів закордонних справ у Брюсселі Ландсбергіс сказав, що країни два роки витратили на обговорення й спроби з'ясувати, як вони можуть допомогти Україні. Але стратегічну мету так і не сформували. 

Він закликав Євросоюз припинити зволікати з військовими фондами, оскільки основний тягар зараз на Німеччині, внески якої склали вже 17 млрд євро. 

"Європа повинна бути в змозі або могла б бути в змозі сформувати фонд у 5 мільярдів євро, коли, ви знаєте, сама Німеччина розглядає можливість надіслати 7 мільярдів євро. Тож для 27 країн Європи 5 мільярдів євро мають бути робочим днем, годинною роботою", — сказав він.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц місяцями наголошував, що не лише його країна має нести основний тягар витрат на допомогу українцям, а й інші члени ЄС повинні збільшити допомогу. Днями Шольц оголосив про новий пакет допомоги Україні на 1,1 млрд євро, що включає артилерійські установки й ракети ППО. Загалом Німеччина планує допомогти Україні цього року на 7 млрд євро.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram