ГоловнаСуспільствоВійна

Внаслідок російського удару по нафтобазі на Харківщині збитки довкіллю становлять понад 30 млн гривень

Приблизна площа забрудненої водної поверхні складає 780 тис. м кв. 

Внаслідок російського удару по нафтобазі на Харківщині збитки довкіллю становлять понад 30 млн гривень
Пожежа після удару РФ по нафтобазі 9 лютого
Фото: Пресслужба ДСНС

Внаслідок російських ударів 9 лютого по нафтобазі на Харківщині витекло близько 3 тис. тонн нафти. Вона потрапила у річки Уди, Лопань, Немишля, Харків. 

Про це повідомила пресслужба міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

“Маємо перші орієнтовні підрахунки збитків від забруднення водних обʼєктів. Вони складають понад 30 млн гривень. Для остаточного розрахунку потрібно провести ще низку досліджень, відібрати проби та покласти цей кейс в загальний кошик злочинів проти довкілля, які росія чинить на нашій території”, – розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Зазначається, що приблизна площа забрудненої водної поверхні складає 780 тис. м кв. 

Руслан Стрілець зауважив, що загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну зафіксовано понад 3,8 тис. випадків шкоди довкіллю. 

При цьому розмір збитків сягає майже 2,2 трлн гривень. 

Також міністр наголосив, що Україна вперше повідомила про підозру у скоєнні екоциду російському генерал-полковнику і чотирьом його підлеглим.

  • Увечері 9 лютого Росія завдала по Харкову ударів безпілотниками. Влучання зафіксували у Немишлянському районі міста. Внаслідок атаки загинули семеро цивільних, 57 осіб постраждали.

  • Президент Володимир Зеленський висловив співчуття родинам загиблих. "Діти, які ще не встигли побачити життя й були вбиті через російське божевілля”, − сказав президент. Він пообіцяв допомогу родинам загиблих.

  • Пізніше стало відомо, що внаслідок атаки росіян по Харкову загинула прокурорка, її чоловік та три сини. Сімʼя загинула всередині свого ж будинку.

  • Мер Харкова Ігор Терехов доручив міській комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій обстежити всі місця зберігання, транспортування і реалізації нафтопродуктів.

  • Російський удар по нафтобазі у Харкові призвів до масштабного забруднення землі і води. За попередніми даними, більше 10 тисяч квадратних метрів території забруднено через витік палива.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram