ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Понеділок, 31 липня

Наслідки ракетного удару по Кривому Рогу, наступальні дії Сил оборони, ворожі обстріли. Яким запам’ятається 523-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Понеділок, 31 липня
Фото: EPA/UPG

Від удару росіян по Кривому Рогу постраждало понад тисячу квартир та житлових будинків. Також постраждали пʼять медзакладів, 13 закладів освіти та заклад культури, повідомив голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул.

“Частина 9-типоверхового будинку, де жили звичайні мирні люди, просто знесена від 4-го до 8-го поверху. Корпус навчального закладу також сильно зруйнований”, – розповів Вілкул.

Він додав, що внаслідок удару були вбиті шестеро мирних людей, серед них сім‘я – мати, якій було 45 років, та її донька 10 років. Ще 75 людей отримали поранення. Серед них – вісім дітей. У лікарнях міста зараз перебувають 22 поранених, серед них двоє дітей. Двоє поранених у важкому стані.

Завтра, 1 серпня, у Кривому Розі оголошено день жалоби.

Під час рятувальної операції 30 людям була надана допомога в евакуації, ще трьох врятували, серед них 10-річну дитину. Наразі рятувальна операція рятувальниками вже завершилася, але комунальники продовжують свою роботу, якої дуже багато.

За попередніми даними українських військових, дві ракети по Кривому Рогу були випущені з району міста Джанкой на території тимчасово окупованого Криму.

Про це у своєму зверненні розповів президент України Володимир Зеленський. “Це знову й знову доводить, що для безпеки наших міст, для захисту нормального життя українців і українок, наших дітей потрібно, щоб у наших військових було достатньо далекобійної зброї, достатньо засобів ураження терористів. Санкційний тиск світу проти Росії заслуговує на суттєве збільшення”, – наголосив президент України.

Про що ще сказав глава держави у своєму зверненні – в нашій новині.

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що ворог завдав девʼятьох ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 35 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Є загиблі та поранені серед мирного населення, зокрема діти. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження з артилерії по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 31 липня – в нашій новині.

З сьогоднішнього ранку російська армія не припиняє обстріли Херсонської області. Інтенсивність обстрілів пов’язана із ротацією ворожого війська на Лівобережжі, повідомив у Telegram голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його словами, станом на 18:05 відомо про 17 поранених та трьох загиблих через ворожі обстріли Херсона. "Наймолодшій постраждалій – лише 16 років. Дівчинку в тяжкому стані доставили до лікарні", – зазначив Прокудін.

Він додав, що один загиблий та шестеро травмованих – це працівники комунального підприємства, ще пʼятеро – волонтери. Вони потрапили під вогонь ворога, коли допомагали херсонцям з ліквідацією наслідків обстрілів та підтоплення.

"Така інтенсивність обстрілів повʼязана з ротацією ворожого війська Лівобережжі. Росія поповнила свої сили, які до цього розбили наші ЗСУ", – сказав голова ОВА.

Звільнені з полону командири бригади "Азов" готуються і виконуватимуть завдання в бойових діях.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповів командувач Національної гвардії Олександр Півненко.

За його словами, заборони для їхньої участі в бойових діях немає.

Подробиці – в новині.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram