ГоловнаСуспільствоВійна

New York Times показала супутникові знімки бази в Білорусі, куди прибули "вагнерівці"

Автомобілі, що їхали в табір, мали російські номери або номери частково окупованих регіонів України. 

New York Times показала супутникові знімки бази в Білорусі, куди прибули "вагнерівці"

У Білорусі на польову військову базу біля Осиповичів прибули десятки одиниць техніки, зокрема великі цивільні вантажівки, мікроавтобуси та легковики. Ці транспортні засоби – такі ж, які нещодавно рухалися у великих колонах, зокрема з прапорами "групи Вагнера", пише New York Times.

Газета проаналізувала та опублікувала супутникові знімки з бази. Фото не доводять, що "вагнерівці" уже в таборі, але підтверджують заяви про те, що деякі з них уже доїхали до Білорусі. 

Фото від 4 липня, видно, що немає великої техніки
Фото: New York Times
Фото від 4 липня, видно, що немає великої техніки

"Після припинення заколоту «Вагнера» на колишній базі під Осиповичами почалася бурхлива активність, і до кінця червня розмістився польовий табір із понад 300 великими військовими наметами. Але останні два тижні табір був здебільшого порожній, тому було незрозуміло, чи дійсно туди переїдуть війська", – зазначили журналісти. 

На нових фото видно зростання активності. Зокрема, на світлині, зробленій в неділю, зафіксували декілька вантажівок та, можливо, автобусів біля гаражів, де раніше не було великого транспорту.

16 липня – техніка вже є
Фото: New York Times
16 липня – техніка вже є

Поблизу наметів також видно пікапи, військову техніку і, ймовірно, мінівен радянських часів та невелику групу осіб. 

Фото: New York Times

Першу вантажівку супутник зафіксував у четвер. У суботу зображення від компанії BlackSky, що займається геопросторовою розвідкою, показує прибуття нових вантажівок та інших транспортних засобів. Додатковий транспорт прибув у неділю.

Відео, опубліковані в Telegram у суботу та неділю з довгими колонами пікапів, мікроавтобусів і вантажівок, свідчать про те, що війська "Вагнера" рухаються. На одному відео, знятому на шосе на південь від російського міста Воронеж, транспортні засоби були під прапорами Росії та "Вагнера". На іншому відео показано дві білоруські поліцейські машини в колоні, що свідчить про те, що вони їхали в межах Білорусі. Транспортні засоби, які видно на різних відео, мають номерні знаки з Росії або окупованих регіонів на сході України.

Нагадаємо, що після невдалого заколоту власника "групи Вагнера" Євгена Пригожина Кремль поставив найманців перед вибором: підписати контракти з міністерством оборони або виїхати в Білорусь.

14 липня білоруське міністерство оборони заявило, що "вагнерівці" нібито тренують місцеву "тероборону" в якості інструкторів. "Тренування" проходять саме під Осиповичами. 

15 липня британське Міноборони підтвердило, що до Білорусі прибув невеликий контингент "вагнерівців". 

За українською оцінкою, йдеться про декілька сотень найманців. Бойовики ПВК "Вагнера", які прибули до Білорусі, не становлять зараз загрози для України, але ситуація може змінюватися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram