ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Субота, 1 липня

Понад 30 бойових зіткнень на сході, ворожі обстріли, виїзне засідання Ставки на Рівненській АЕС, нові антиросійські санкції, візит прем’єра Іспанії Санчеса. Яким запам’ятається 493-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Субота, 1 липня
Сьогодні російські війська вкотре обстріляли Нікополь.

Президент Володимир Зеленський провів виїзне засідання Ставки Верховного головнокомандувача.

"Сьогодні Ставка виїзна. Зібралися на Рівненській АЕС, щоб на місці оцінити будь-які можливі загрози станції. Доповіді Залужного, Буданова про оперативну обстановку на білоруському кордоні та можливі дії ворога. Клименко, Наєв, Лебідь, Дейнеко – про посилення Північного напрямку й охорону АЕС. Начальник Рівненської ОВА Коваль і командувач «Волині» Миронюк – про оборонні рубежі та соціально-економічну ситуацію в регіоні. Щиголь – про захист Рівненської АЕС від кіберзагроз", - написав Зеленський у фейсбуці.

У засіданні також брали участь президент "Енергоатома" Петро Котін і директор станції Павло Ковтонюк.

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках – за добу відбулось понад 30 бойових зіткнень.

Противник завдав 22 авіаційних ударів, здійснив близько 60 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Авіація сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу противника, 2 - по зенітно-ракетних комплексах та 1 - по пункту управління ворога. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, склад боєприпасів, 2 артилерійських засоби на вогневій позиції, засіб протиповітряної оборони, станцію РЕБ та ще один важливий об’єкт окупантів.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 1 липня – в нашій новині.

Російські окупанти вдень 1 липня вдарили по житлових кварталах Херсона.

За словами керівника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, один зі снарядів влучив у будинок. Поранень зазнали двоє дітей - 9-річна дівчинка та 15-річний хлопець. Медики надали їм необхідну допомогу.

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 29 червня підвищила тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, не погодивши це питання з урядом, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Рішення не прийнятні. Рішення не погоджені з урядом. Під час війни ми маємо діяти єдиною командою, особливо в таких чутливих сферах, як енергетика та тарифоутворення. Ми робимо все можливе, аби забезпечити соціальну справедливість. Збільшуємо пенсії. Виплачуємо субсидії всім, хто їх потребує. Допомагаємо регіонам для сталості тарифів на тепло і гарячу воду. Тоді як непогоджені рішення комісії йдуть у розріз із політикою уряду”, – йдеться в повідомленні.

Денис Шмигаль додав, що сьогодні дав доручення міністру енергетики і міністерству інфраструктури провести додаткові консультації з НКРЕКП щодо можливості перегляду таких рішень.

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким надав чинності рішенню РНБО про нові санкції проти осіб, пов’язаних з Росією та війною проти України.

У переліку підсанкційних осіб - нафтопереробні заводи, пов'язані з "Лукойлом", "Газпром нафтою", а також структури із галузі авіабудування.

Докладніше – в нашій новині.

У Верховній Раді сьогодні виступив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, який сьогодні вранці прибув до Києва.

Санчес зокрема наголосив, що Україна може розраховувати на довгострокову підтримку з боку Іспанії. Він оголосив про виділення нового пакету допомоги на 55 млн євро.

"Я хотів вам сказати, що ми з вами і ми будемо стільки, скільки буде потрібно. Я хотів сказати вам, що ми підтримуватимемо Україну, незалежно від ціни", - сказав прем'єр.

Україна проти початку переговорів з Росією в разі повернення до кордонів, які існували станом на початок 24 лютого 2022 року. Про це Президент України Володимир Зеленський сказав на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

"Це не наші кордони, які були 24 лютого. Там була контактна лінія між нами і окупантом. І тому, ми ще раз підкреслюємо, Україна буде готова до того чи іншого формату дипломатії, коли ми будемо справді на наших кордонах. На наших реальних кордонах згідно міжнародного права", - наголосив Зеленський.

Також президент підкреслив, що так само Україна не піде на компроміс щодо вступу до НАТО.

Подробиці – в нашій новині.

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес під час зустрічі в Києві 1 липня 2023 року, яка збіглася з першим днем головування Іспанії в Раді Європейського Союзу, ухвалили спільну декларацію.

Більше інформації – в новині.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram