ГоловнаСуспільствоВійна

Буданов озвучив подробиці російського теракту на Каховській ГЕС

Ворожому підрозділу командування наказало евакуюватися з об'єкта, натомість на ГЕС зайшла група спеціального призначення.

Буданов озвучив подробиці російського теракту на Каховській ГЕС
Фото: Maxar

Очільник української розвідки Кирило Буданов в етері телемарафону озвучив подробиці підриву росіянам Каховської ГЕС.

Буданов наголосив, що "ця штучна техногенна катастрофа (терористичний акт і акт екоциду) здійснений свідомо Російською Федерацією". "Всі плітки, чутки про те що може там було щось інакше - це все не відповідає дійсності", - зазначив глава ГУР.

"Є багато фактів, які прямо показують нам, як все це відбувалося. Найцікавіше, що за пів години по радіомережі вийшли на підрозділ, який знаходився на Каховській ГЕС, і сказали дуже швидко зібратися і покинути цю територію. В цей же час прибула група спеціального призначення. Після цього відбулося те, що відбулося", - розповів Буданов.

Очільник ГУР додав, що одне з авто, яке зафіксували на греблі, належало ворожим спецпризначенцям. Водночас інші окупаційні підрозділи не знали, що насправді відбувається з ГЕС.

"Є цікавий ще один факт - всі підрозділи російських окупаційних військ, які заходилися поряд, насправді не знали про те, що ця акція відбудеться. І ця подія застала їх зненацька, так само як потім всіх інших", - зазначив Буданов.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупаційні війська уночі здійснили підрив Каховської ГЕС. Машинну залу ГЕС підірвали зсередини. Станція зруйнована повністю і не підлягає відновленню. 

За попередніми даними, підрив здійснила 205-а мотострілкова бригада, щоб зупинити контрнаступ. Збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

Напередодні, 19 червня, МВС України повідомило, що через цей російський теракт загинули 18 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram