ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві викрили підпільний "ЦНАП", який виготовляв документи для ухилянтів та хакерів

За даними співрозмовників LB.ua, серед потенційних клієнтів – і російська агентура. 

У Києві викрили підпільний "ЦНАП", який виготовляв документи для ухилянтів та хакерів
Фото: СБУ

У Києві викрили діяльність підпільного цеху з виготовлення та продажу підробних документів, печаток та штампів України і Євросоюзу. Його клієнтами в основному були ухилянти та хакери, які використовували підробки для прикриття незаконної діяльності. Організував цей "ЦНАП" київський підприємець просто в орендованій квартирі, повідомили в пресслужбі СБУ

Крім того, за даними джерел LB.ua серед правоохоронних органів, потенційними клієнтами цього цеху була і російська агентура, що потребувала українських документів. Збір доказів триває. 

"Встановлено, що організатор незаконного бізнесу пропонував своїм клієнтам фальшиві паспорти, водійські посвідчення, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, а також акти права власності на землю", – зазначили в СБУ.  

Також він продавав фіктивні дипломи про закінчення вищих закладів освіти України. "Продукцію" реалізовували через хакерську платформу Darknet. Вартість одного "документа" складала від $300 до 7000 доларів і залежала від складності та терміновості. 

Щомісяця він виготовляв щонайменше 50 підробок. 

Фото: СБУ

Чоловік підозрюється за ч. 1 ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) та ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Йому загрожує до семи років позбавлення волі. 

Нагадаємо, у травні викрили двох киян, що намагалися втекти за кордон із підробними документами про "інвалідність" матері та фальшивий високо ВЛК. Чоловіки намагалися виїхати через кордон із Угорщиною та Румунією. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram