ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за ніч. Середа, 8 лютого

Відбиті атаки противника на Донбасі, втрати окупантів, наслідки потужних землетрусів у Туреччині та Сирії, звернення Байдена. 

Головне за ніч. Середа, 8 лютого
Учора ворог масовано обстрілював Харківшину, є загиблі і поранені.
Фото: Олег Синєгубов у Telegram

За даними станом на ранок 8 лютого, кількість жертв катастрофічного землетрусу у Туреччині та Сирії перевищила 8400

Підтверджено, що в Туреччині загинуло 5894 людини, в Сирії – 2470. Відомо про понад 34 тисячі постраждалих. 

Є побоювання, що кількість жертв ще зросте, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, могло загинути до 20 тисяч людей. Сотні тисяч потребують укриттів для тимчасового проживання. 

Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє, що за минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Новоселівське, Червонопопівка, Шипилівка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Федорівка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Спірне, Виїмка, Бахмут, Красна Гора, Парасковіївка, Іванівське, Часів Яр, Кам’янка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Авдіївка, Мар’їнка та Богоявленка Донецької області.

Противник завдав 8 ракетних ударів, 5 з яких – по цивільній інфраструктурі Харкова, та 21 авіаційний удар. Окрім того, ворог здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі Миколаївщини та Херсонщини. Пошкоджено житлові будинки.

Противник і надалі намагається взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області. Продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках в районах Кремінна, Бахмут, Авдіївка, Опитне, Мар’їнка і Вугледар. Зазнає значних втрат, особливо у живій силі.

Детальніше про оперативну обстановку станом на ранок 8 лютого - в нашій новині.

Генштаб також інформує, що за минулу добу російська армія втратила у війні з Україною близько 910 осіб, вісім танків, літак і гелікоптер. З початку широкомасштабного вторгнення ЗСУ знищили близько 134 100 окупантів.

Про інші втрати противника – в новині.

В Україну повернули 128 дітей, яких окупанти примусово вивезли до Росії

“Ви запитаєте, чому така маленька цифра у порівнянні з кількістю тих, хто перебуває у депортації? Але для нас це не цифра – це 128 дитячих життів. За поверненням їх на Батьківщину – робота великої кількості людей, які місяцями працюють, щоб повернути хоча б одну дитинку”, – зазначила начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу генерального прокурора України Юлія Усенко.

Вона підкреслила, що задля повернення маленьких українців додому потрібні об’єднані зусилля міжнародної спільноти та реальні кроки.

Президент США Джо Байден наголосив на підтримці американцями України під час свого звернення “Про становище країни”.

“Разом ми зробили те, що Америка завжди робить якнайкраще. Ми очолили. Ми об’єднали НАТО. Ми побудували глобальну коаліцію. Ми протистояли агресії Путіна. Ми стояли з українським народом”, – цитує Байдена CNN.

Байден відзначив, що наразі серед гостей Білого дому є посол України в США Оксана Маркарова. Він попросив Маркарову підвестися, а присутніх – привітати її оплесками.

 “Вона представляє не просто свою націю, а мужність її народу. Америка єдина у підтримці вашої країни. Ми будемо стояти з вами стільки, скільки буде потрібно”, – додав президент США.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. 

Тримаймося і наближаємо Перемогу! 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram