ГоловнаСуспільствоВійна

Китайські державні компанії надають Росії економічну і нелетальну військову допомогу, – Bloomberg

Вашингтон передав докази цього до Пекіна. 

Китайські державні компанії надають Росії економічну і нелетальну військову допомогу, – Bloomberg
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента США Джо Байдена підозрює, що деякі китайські державні компанії можуть допомагати Росії у її війні проти України. Вашингтон надіслав китайському уряду докази цього і намагається зʼясувати, чи Пекін знає про цю діяльність, пише Bloomberg

Співрозмовники агентства відмовилися конкретизувати, про яку саме допомогу китайських компаній росіянам може йтися, однак сказали, що це – нелетальна військова та економічна допомога. 

Люди, знайомі з думкою адміністрації, охарактеризували діяльність державних підприємств як свідому допомогу Росії у її військових діях. Вони не уточнили, які докази може мати адміністрація на підтримку цієї точки зору.

Оновлення. CNN із посиланням на джерела повідомила, що надане росіянам обладнання включає в себе такі предмети, як бронежилети та шоломи, але не передбачає більш потужної військової допомоги, про яку просила Росія.

Передача обладнання викликає "занепокоєння", сказав один із офіційних осіб США, але на даному етапі Вашингтону не ясно, чи знає про це центральний уряд. Хоча державні підприємства домінують в економіці Китаю, не всі підлягають щоденному нагляду.

У січні Держдеп США офіційно повідомляв, що стежить, чи Китай не відповідає на запити Росії щодо постачання зброї. 

У грудні лідер Китаю Сі Цзіньпін доручив уряду зміцнити економічні зв’язки з Росією, яка шукає способи полегшити тиск західних санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram