ГоловнаСуспільствоЖиття

В Ізюмі запрацювала сучасна ДНК-лабораторія

У регіоні працюють чотири таких комплекси.

В Ізюмі запрацювала сучасна ДНК-лабораторія
Фото: МВС

В Ізюмі Харківської області запрацювала сучасна ДНК-лабораторія. Про це повідомили у Національній поліції України.

В Україні раніше функціонувала одна така лабораторія, тепер їх п’ять. Чотири вже працюють на Харківщині. Комплекси мобільні, тому їх можна перемістити у будь-яке місце області.

Правоохоронці зазначають, що у місті ексгумовано чимало тіл, деякі досі залишаються неідентифіковані. 

“З початку вересня поліція вже ексгумувала понад 900 тіл. Найбільша кількість їх саме в Ізюмі. 451 тіло вилучено на місці масового захоронення. Орієнтовно ще 200 тіл перебувають на стадії ідентифікації”, – йдеться у повідомленні.

Фото: МВС
Завдяки отриманим лабораторним комплексам, процес ідентифікації тіл значно прискориться, скоротяться терміни проведення ДНК-експертиз.

Заступник начальника ГУНП в Харківській області – начальник слідчого управління Сергій Болвінов розповів, що по всіх ексгумованих тілах призначені молекулярно-генетичні експертизи. 

"Отримане обладнання дозволить пришвидшити цей процес. Він відбуватиметься водночас. Це надсучасне устаткування дозволить протягом доби зробити порівняльний тест ДНК. Наразі у людей відбирають зразки. Одразу ми можемо проводити 5 таких аналізів. Результати зберігатимуть на флеш-накопичувачі та потім порівняні зі зразками, які відбираємо в ексгумованих тіл. І зробимо автоматичне порівняння", – пояснив він.

Фото: МВС
Фото: МВС
Нагадаємо, окупація Ізюму тривала з 7 березня до 10 вересня 2022 року. П'ять місяців збройні формування РФ здійснювали масовані обстріли міста та його околиць з різних видів зброї, убивали й катували мешканців. 

Після звільнення міста правоохоронці отримали інформацію про місця масового захоронення людей, які стали жертвами військових злочинів, учинених окупантами та колабораційною владою. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram