ГоловнаСуспільствоПодії

У керівництва УПЦ МП Кіровоградської області під час обшуків знайшли антиукраїнські брошури, виготовлені в Росії

Вони спрямовані на формування серед вірян вигідних окупантам позицій. 

У керівництва УПЦ МП Кіровоградської області під час обшуків знайшли антиукраїнські брошури, виготовлені в Росії

Співробітники Служби безпеки України провели обшуки у керівництва та представників Кіровоградської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. За даними джерел LB.ua, слідчі проводились, зокрема, в Іосафа – керівника єпархії. 

За даними слідства, окремі представники можуть бути причетними до поширення ідей, що посягають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі. Про це повідомили в пресслужбі СБУ

Обшуки проходили в Кіровоградській та Олександрійській єпархіях, а також за місцями проживання фігурантів. 

"Серед іншого у них виявлено листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом московським кирилом та вилучено велику кількість виготовлених у рф антиукраїнських матеріалів. У їх текстах містяться ознаки вчинення кримінальних правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України", – зазначили в СБУ.

Зокрема, це: 

  • ст. 110 – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
  • ст. 161 – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. 

Під час досудового розслідування встановлено, що антиукраїнські матеріали активно поширювалась серед священнослужителів і вірян, щоб сформувати серед них позиції, вигідні Росії. Зокрема, виправдовувалася анексія Криму тощо. 

Автор однієї з виявлених книг – Андрій Новіков, колишній секретар Одеської єпархії УПЦ МП, який у 2014 році через проросійську позицію виїхав до Росії. Наразі Новіков веде власний Телеграм-канал, де просуває наративи на підтримку російських окупаційних військ, дискредитацію ЗСУ та ненависть до української нації.

"За ініціативи СБУ всі вилучені матеріали відправлені на експертизи. Служба безпеки продовжує розслідувати дане кримінальне провадження і працює над притягненням до відповідальності усіх винних у посяганні на незалежність, територіальну цілісність та державний суверенітет України", – зазначили в повідомленні.

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Там додали, що з початку війни СБУ відкрила 23 кримінальні провадження щодо підривної діяльності УПЦ МП, вже є 33 підозрюваних – від класичних агентів збору інформації до корегувальників вогню.

Зокрема, СБУ викрила керівника однієї з єпархій УПЦ МП на Вінниччині, який виправдовував агресію РФ. Йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана УПЦ, в якого напередодні провели обшуки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram