ГоловнаСуспільствоВійна

На заяву Росії про вихід зі зернової угоди потрібна жорстка міжнародна реакція, зокрема на рівні G20, – Зеленський

Росія почала свідомо загострювати продовольчу кризу ще у вересні.

На заяву Росії про вихід зі зернової угоди потрібна жорстка міжнародна реакція, зокрема на рівні G20, – Зеленський
Фото: Пресслужба Офісу президента України

На заяву Росії про вихід зі зернової угоди потрібна жорстка міжнародна реакція – як на рівні ООН, так і на інших рівнях, зокрема “Великої двадцятки”. 

Про це йдеться у зверненні президента України Володимира Зеленського.

“Як Росія може бути серед інших у G20, якщо вона свідомо працює на голод на кількох континентах? Це нонсенс. Росії не місце у “двадцятці”. Усі партнери бачать цю штучну чергу із суден. Бачать, що робила Росія для зриву зернової ініціативи. Бачать, що навіть судна із зерном, які законтрактовані в межах Продовольчої програми ООН для найбідніших країн, не отримують гарантованої можливості проходу морським маршрутом”, – зазначив він.

Зеленський додав, що Росія робить усе, щоб мільйони африканців, мільйони мешканців Близького Сходу й Південної Азії опинилися в умовах штучного голоду чи як мінімум жорсткої цінової кризи.

“Але чому це якась купка осіб десь у Кремлі може вирішувати, чи буде їжа на столах у людей у Єгипті або в Бангладеш? Що це таке? Світ має силу, щоб захистити людей від цього”, – йдеться у зверненні.

Президент підкреслив, що Україна була і може бути й надалі бути одним із гарантів глобальної продовольчої безпеки.

“Російські терор і шантаж мають програти. Людство має перемогти. Сьогодні з Росії прозвучала доволі передбачувана заява – заява про те, що вони остаточно зривають експортну зернову ініціативу. Але насправді це не сьогоднішнє їхнє рішення. Росія почала свідомо загострювати продовольчу кризу ще у вересні – тоді, коли заблокувала рух суден з нашим продовольством”, – додав він.

За словами Зеленського, від вересня й по сьогодні в зерновому коридорі накопичилося вже 176 суден, які не можуть пройти за своїм маршрутом. Деякі зерновози очікують уже понад три тижні. 

“Це абсолютно свідома блокада Росії. Це абсолютно прозорий намір Росії повернути загрозу масштабного голоду для Африки, для Азії. От буквально сьогодні понад 2 мільйони тонн продовольства стоять у морі. Це означає, що для більш ніж 7 мільйонів споживачів реально погіршився доступ до продовольства. Алжир, Єгипет, Ємен, Бангладеш, В’єтнам, інші – дуже різні країни, з різних частин світу… Але вони всі однаково можуть бути дестабілізовані через це російське рішення заблокувати експорт. Я підкреслюю: це рішення було ухвалене Росією очевидно у вересні. Тільки про це може свідчити ця черга із суден із продовольством у морі”, – каже він.

Зеленський додав, що мінімум двічі протягом часу дії зернової ініціативи Росія завдавала ударів по наших Військово-Морських силах, які гарантують безпеку зерновому коридору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram