ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. П’ятниця, 22 липня

Стамбульська угода, обстріл Слов’янська, новий пакет допомоги від США, нев’їзний Корбан. Яким запам’ятається 149-й день повномасштабної війни.

Головне за день. П’ятниця, 22 липня
Фото: Facebook міського голови Краматорська

У Стамбулі відбулася довгоочікувана подія: представники України підписали з Туреччиною і генсеком ООН Антоніу Гутеррешем угоду про відновлення експорту зерна, яке було заблоковане армією окупантів в чорноморських портах.

Від України угоду підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від Туреччини – міністр оборони Хулусі Акар, від ООН як посередник – генеральний секретар Антоніу Гутерреш.

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні наголосив, що сьогодні наша держава й увесь цивілізований світ досягли важливої домовленості – угоди, яка дає змогу розблокувати українські порти й відновити український аграрний експорт.

"З першого дня повномасштабного вторгнення Росія робила все, щоб не просто закрити для України доступ до моря, а знищити сам потенціал нашого експорту – портову інфраструктуру, нашу залізницю, склади та елеватори. Ми цього не дозволили", - зауважив Володимир Зеленський. Він також зазначив, що зараз Україна не тільки може відновити роботу наших портів на Чорному морі, але й зберігає для них потрібний захист. Це відпрацьовано з нашими військовими і з нашою розвідкою.

Детальніше про підписану угоду – в нашій новині.

Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що ЗСУ відбили кілька спроб наступу росіян на Донбасі.

Загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури зберігається по всій країні.

Штурмовими діями ворог намагався просунутись в напрямку Покровського, успіху не мав, відійшов. Здійснив чергову невдалу спробу встановлення контролю над територією Вуглегірської ТЕС.

Про оперативну обстановку на інших напрямках – в новині.  

У Краматорську під завалами обстріляної вчора російськими військами школи виявили тіла трьох загиблих чоловіків.

Пошукові роботи були завершені о 9-й ранку. Рятувальники розібрали близько 205 тонн зруйнованих елементів будівлі, йдеться в повідомленні ГУ ДСНС України в Донецькій області.

Росіяни знову обстріляли житлові квартали Слов'янська. За попередньою інформацією, обстріл здійснено касетними боєприпасами.

Голова Донецької ОГА Павло Кириленко повідомив про щонайменше трьох поранених людей.

У новому пакеті допомоги США нададуть Україні дрони-камікадзе Phoenix Ghost. Також Україна отримає інше озброєння та боєприпаси.

Новий пакет військової допомоги Україні на суму 270 млн доларів включає також 4 HIMARS та ракети до них, 36 тисяч снарядів до артилерії та протитанкове озброєння.

У керівника територіальної оборони Дніпра Геннадія Корбана на кордоні з Україною при спробі заїхати в країну вилучили паспорт. Про це повідомили джерела LB.ua.

Повідомляється, що Геннадій Корбан заїхав з Польщі через пропускний пункт Смільниця, і на державному кордоні його зупинили українські прикордонники.

“Паспорт взяли в роботу прикордонники”, – заявили джерела LB.ua, проте вони мали сумніви, що документ Корбану повернуть.

Згодом стало відомо, що паспорт Корбана визнано недійсним, а в акті вказано, що він є "особою без громадянства". 

Корбан звернувся до президента Зеленського з проханням вирішити це непорозуміння. Подробиці – в нашій новині.

Суд арештував додаткові активи Медведчука і Марченко, якими управляли з Росії.

"Схема полягала у заведенні коштів з російських банків на зареєстроване в Україні ТОВ, власником якого є громадянин рф. Ці гроші надходили під виглядом потреб на утримання та оплату оренди двох готельних комплексів у Івано-Франківській та Закарпатській областях, котрі через низку українських компаній належать Оксані Марченко", – розповіли в СБУ.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram