ГоловнаСуспільствоВійна

Гіркін, отруйники Навального та вбивця чеченського біженця мають одну "ефесбешну" серію паспортів, – The Insider

Використання документів з іменами неіснуючих людей збігається в часі та місці з появами цих реальних осіб. 

Гіркін, отруйники Навального та вбивця чеченського біженця мають одну "ефесбешну" серію паспортів, – The Insider
Терорист Гіркін
Фото: КП

Терорист, колишній так званий міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), два отруйники російського політика Олексія Навального та найманий вбивця чеченського біженця Хангошвілі мають однакову "ефесбешну" серію паспорта.

Про це йдеться у розслідуванні латиського інтернет-видання The Insider.

Гіркін, який себе називав "полковником ФСБ у запасі", після повернення з тимчасово окупованих територій України до РФ активно користувався документами прикриття – російським паспортом на імʼя Сергія Рунова. Зʼясувати це вдалося завдяки дружині Гіркіна – Мирославі Регінській, з якою він побрався в грудні 2014.

Фото: The Insider

Регінська бронювала авіаквитки разом із Сергієм Руновим, народженим 12 травня 1970 року. Рунов – це прізвище діда Гіркіна. Бази даних свідчать, що людини під імʼям Сергій Рунов із такою датою народження не існує.

"Сергій Рунов" здійснював поїздки в той час, як Гіркін мав публічні виступи за межами Москви, зокрема й повʼязані з просуванням свого "руху" "новоросія". 

Цей "Рунов" зазвичай бронював рейси разом з Регінською. 

"Коли саме було видано перший паспорт "Сергія Рунова", залишається невідомим", – свідчать журналісти.

За даними російської бази "Магістраль", вперше такий паспорт використали для поїздки в потязі Москва – Санкт-Петербург 25-26 листопада 2014, тобто через три дні після того, як Гіркін виїхав за межі ОРДО. Номер паспорта вказує, що його мали видати у 2002-2003 роках, але, оскільки для прикриття особи часто використовують старі бланки, це не є показником. 

"А от що точно відомо, так те, що російські спецслужби щонайменше один раз переоформлювали Гіркіну паспорт на імʼя Рунова. Це відбулося через деякий час після того, як "Сергію Рунову" виповнилося 45 років", – йдеться в розслідуванні. 

Гіркін журналістам відмовився коментувати наявність паспорта-прикриття. Востаннє цей документ використовувався ним у 2016 році.

Журналісти вважають, що такий документ він міг отримати і від ФСБ, і від Головного розвідувального управління, але в авіабазі вони виявили ще шість підробних російських внутрішніх паспортів з тієї ж серії, що і в "Рунова", і вони належать працівникам ФСБ. 

Один із цих документів оформлено на імʼя Анатолія Яшкіна, який у 2016 летів у Мінськ за однією бронню з іншим попутником з фальшивим паспортом – Олексієм Корніловим. Справжню особу Корнілова встановити не вдалося, але серія його паспорту та сама, що і в "Катерини Зотової" – дружини кілера з ФСБ Вадима Красікова, який був затриманий в Німеччині за вбивство чеченського біженця Зелімхана Хангошвілі. Красіков служив у підрозділі спецназу "Вимпел" ФСБ і разом з колегами, за даними журналістів, убив кількох підприємців в РФ. Після його затримання в Німеччині дружині видали фальшивий паспорт та вивезли в Крим. 

Інший паспорт на імʼя Артема Віноградова є прикриттям ефесбешника-отруйника Навального. Ще один такий документ видано іншому отруйнику політика. 

Окрім цього, паспорт-прикриття виявили і в Ігоря Плотницького – громадянина України, який був ватажком терористів "ЛНР". Його вдалось виявити також завдяки подорожам із дружиною. Вона в листопаді 2014 летіла одним рейсом з Ігорем Плотніковим з датою народження як у Плотницького. Ватажком "ЛНР" Плотницький став за три дні до цього рейсу. 

Перше використання документа на імʼя Сергія Плотінкова зафіксовано 4 вересня 2014 – за день до того, як Плотницький підписував "мінські документи". Журналістам Плотницький сказав, що тоді літав за своїм справжнім паспортом. 

"Паспорт "Плотінкова" належить до того ж діапазону, що і паспорти, які використовувались відомими співробітниками ГРУ. Наприклад, паспорт з номером на одну цифру нижче "Плотнікова" – 4514500473 – на імʼя Олексієва Миколи Костянтиновича (07.04.1980) використовував співробітник ГРУ в Нідерландах під час невдалої кібероперації", – додали журналісти.

На основі цього вони вважають, що документи "Плотнікова" були видані саме через ГРУ. 

The Insider – видання, що спеціалізується на розслідуваннях. Редакція розосереджена по різних країнах. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram