ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ викрила посадовців Кабміну і Торгово-промислової палати України на передачі розвідданих Росії

Вони передавали секретні документи ворогу. 

Служба безпеки України викрила посадовців Кабінету міністрів та Торгово-промислової палати України на розвідувально-підривній діяльності.

У результаті багатоетапної спецоперації в Києві затримали завідувача відділу Секретаріату уряду та керівника однієї з дирекцій ТПП, повідомили в пресслужбі СБУ

"Ці посадовці передавали ворогу різну розвідінформацію: від стану обороноздатності до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців. Зрадники робили це не безкоштовно. Російські куратори платили їм за інформацію від 2 до 15 тис. дол. за завдання. Суми залежали від рівня таємності і важливості зібраних даних", – зазначили в СБУ. 

З вересня 2019 агент "Кірєєв", він же "Канатоходець", очолював відділ департаменту з питань безпеки і оборони діяльності органів юстиції. Був завербований у 2012 році ФСБ Росії і заробив на співпраці з ворогом $27000.

Агент "Гаврілов" працював директором по роботі з бізнесом у ТПП. На Росію працював із 2016 року, за що йому заплатили 33000 доларів.

Затриманий завідувач Секретаріату Кабміну
Фото: СБУ(скрін)
Затриманий завідувач Секретаріату Кабміну
Агент Росії з ТПП
Фото: скрін
Агент Росії з ТПП

За даними СБУ, схема передачі інформації ФСБ була наступною: урядовець передавав дані звʼязківцю з ТПП, а той – в Росію, співробітнику 5 служби ФСБ Водолазкіну, через зашифровані канали звʼязку. Винагороду звʼязківець отримував у Криму чи за кордоном, а в Києві віддавав гроші урядовцю. 

Слідчі СБУ повідомили обом зловмисникам про підозру у вчиненні злочину за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. 

Суд обрав їм міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, на Сумщині поблизу кордону з РФ СБУ затримала російського агента, який розвідував позиції ЗСУ. Під час спецоперації затримано сумчанина, який передавав ворогу інформацію про дислокацію, озброєння та переміщення підрозділів ЗСУ в прикордонних районах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram