ГоловнаСуспільствоВійна

Німеччина обіцяє доставити гаубиці приблизно 22 червня, - Мельник

Йдеться про 7 самохідних гаубиць.

Німеччина обіцяє доставити гаубиці приблизно 22 червня, - Мельник
Фото: DW

Посол України у Німеччині Андрій Мельник повідомив, що Німеччина має намір доставити в Україну гаубиці Panzerhaubitze 2000 близько 22 червня.

Про це він розповів у інтерв’ю НВ.

Посол зазначив, що, попри обіцянки, Німеччина досі не доставила в Україну жодну одиницю важкої зброї.

"Станом на сьогодні, на 105 день війни РФ проти України, жодна, я повторюю, жодна одиниця саме важкої техніки - щонайменше це артилерія, гаубиці, БМП, танки - жодної не було поставлено до України", - зазначив він.

Посол зазначив, утім, що ближчим часом очікується здійснення щонайменше двох обіцянок щодо поставок важкої зброї.

"7 самохідних гаубиць, які будуть передані нам, - ми ці системи отримаємо десь 22 червня", - зазначив Мельник.

Пізніше очікується поставка ЗСУ самохідних артилерійських установок Gepard.

"Це теж стара зброя — 30 одиниць: 15 Gepard - до кінця липня, ще 15 - до кінця серпня. Тобто лише 2 рішення зі всіх оголошених німецьким урядом до сьогодні, які перебувають в стадії реалізації", - додав він.

Зазначимо, що Panzerhaubitze 2000 — 155 мм самохідна гармата-гаубиця розроблена німецьким концерном Krauss-Maffei Wegmann і прийнята на озброєння бундесверу восени 1998. У її розпорядженні — ствол довжиною 52 калібра (8 м), автоматична система заряджання з боєкомплектом у 60 снарядів і 228 модульних зарядів плюс система наземної навігації.

А Gepard — це німецька зенітна самохідна артилерійська установка на шасі танка Leopard 1. Вироблялась компанією Krauss-Maffei з середини 1970-х. Основним озброєнням зенітної артилерійської установки «Гепард» є пара 35 мм гармат Oerlikon KDA L/90. Гармати встановлені ззовні на башті установки.

Нагадаємо, що польські САУ "Краб" уже готові до виконання бойових завдань на фронті. Це пʼятий вид артилерії 155 мм калібру, який вдалося залучити до захисту України.

Норвегія передала Україні 22 самохідних артилерійських установки М109 з обладнанням та запасними частинами, а також артилерійські боєприпаси.

Також голова МЗС Франції Катрін Колонна заявила про те, що Франція надасть Україні додаткову партію самохідних гаубиць Caesar.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram