ГоловнаСуспільствоВійна

З Херсона виїхала майже половина жителів, – голова Херсонської ОВА

Ще 20% виїхали з області.

З Херсона виїхала майже половина жителів, – голова Херсонської ОВА
Геннадій Лагута
Фото: Херсон ОНЛАЙН

За попередніми підрахунками, з березня близько 45% мешканців виїхали з Херсона

Про це розповів голова Херсонської обласної військової адміністрації (ОВА) Геннадій Лагута у інтерв'ю “Укрінформу”.

“Окупанти мародерять, вбивають, ґвалтують, тому мирні жителі не витримують, дуже бояться та змушені покидати рідний дім”, – повідомив Геннадій Лагута.

Він додав, що офіційних зелених коридорів окупанти не дозволяли робити, тому люди ризикували життям і виїжджали, організовуючись у колони. Спочатку маршрут пролягав через Олександрівку та Снігурівку, а коли їх закрили окупанти – через Давидів Брід у Кривий Ріг. Втім, вже більш як тиждень ця дорога закрита. 

“Я знаю, що у селах люди йшли навіть пішки, на велосипедах, пливли через річку. Вони залишили все майно, будинки, худобу”, – розповів голова Херсонської ОВА.

Лагута уточнив, що більша частина жителів евакуювалася у Миколаївському та Дніпропетровському напрямках. 

Команда Херсонської ОВА щоденно намагається домовитись про відкриття коридорів із найбільш постраждалих громад (Високопілля, Нововоронцовка, Велика Олександрівка, Калинівське). На жаль, окупанти не пропускають людей і погрожують розстрілом.

Раніше повідомлялось, що у Херсонській області із сіл Високопільської селищної громади, частина якої окупована росіянами, самостійно евакуювалися 2100 мешканців.

Сьогодні, 9 травня, ГУ розвідки Міноборони повідомило, що окупанти в Херсоні шукають списки покинутих квартир, де планують розміщувати своїх військових. Також росіяни хочуть змусити воювати проти ЗСУ в'язнів херсонської тюрми та планують провести примусову мобілізацію серед українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram