ГоловнаСуспільствоВійна

Адмінкорпус ЗАЕС та прохідна на станцію – під контролем окупантів, – Енергоатом (оновлено)

Радіаційний фон у нормі. Персонал станції не постраждав. Троє українських захисників загинули, двох поранено.

Фото: Енергоатом

Майданчик Запорізької атомної електростанції в Енергодарі захоплено військовими силами Російської Федерації.

Про це з посиланням на Державну інспекція ядерного регулювання України повідомила пресслужба Запорізької обласної військової адміністрації.

"Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації", – сказано в повідомленні.

Інформацію підтвердили в НАЕК "Енергоатом".

"Адмінкорпус ЗАЕС та прохідна на станцію – під контролем окупантів. Персонал станції продовжує працювати на енергоблоках, забезпечуючи стабільну експлуатацію ядерних установок. Радіаційний фон у нормі", – сказано в повідомленні.

На жаль, є загиблі та поранені серед українських захисників станції.

Оновлення. Державна інспекція ядерного регулювання оприлюднила дані про стан енергоблоків ЗАЕС:

  • Енергоблок № 1: планово-попереджувальний ремонт.
  • Енергоблоки №№ 2, 3: відключено від мережі та проводиться розхолодження ядерних установок.
  • Енергоблок № 4: в роботі, електрична потужність 690 МВт.
  • Енергоблоки № 5, 6: проводиться розхолодження ядерних установок.

Змін радіаційного стану на поточний час не зафіксовано.

Наразі охолодження ядерного палива на енергоблоках Запорізької АЕС забезпечується проєктними системами енергоблоків згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації. Втрата можливості охолодження ядерного палива призведе до значного радіоактивного викиду у довкілля. За наслідками така подія може перевищити всі попередні аварії на АЕС, включно з аварією на Чорнобильській АЕС та АЕС Фукусіма-Даїчі.

Оновлення 11:22. У НАЕК "Енергоатом" оприлюднили дані про втрати українських військових після нічного штурму Запорізької АЕС. Троє українських захисників загинули, двох поранено. Один із поранених у тяжкому стані.

"Героїчні захисники станції знешкодили один танк ворога з усім екіпажем", – сказано в повідомленні.

Персонал станції не постраждав.

Фото: Енергоатом

Фото: Енергоатом

Фото: Енергоатом

Там нагадали, що окрім шести енергоблоків на майданчику Запорізької АЕС, розташоване сховище відпрацьованого ядерного палива, пошкодження якого внаслідок обстрілів теж призведе до радіоактивного викиду.

Як повідомляли, вночі 4 березня окупанти обстріляли ЗАЕС в Енергодарі. Станом на 06:20 пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар було ліквідовано. Повідомлялося, що жертв та постраждалих немає.

Україна повідомила МАГАТЕ, що пожежа на майданчику Запорізької атомної електростанції не вплинула на "основне" обладнання, персонал станції вживає пом’якшувальних заходів".

Через спричинену обстрілами російської армії пожежу на ЗАЕС МАГАТЕ запустило центр реагування.

Президент Володимир Зеленський записав відеозвернення про обстріли російськими військовими та пожежу на ЗАЕС і закликав світових лідерів зупинити Росію.

Прем'єр Британії Борис Джонсон пообіцяв Зеленському екстрено скликати Радбез ООН через обстріл Росією ЗАЕС.

Колишній головний інженер ЧАЕС, ексзаступник міністра палива та енергетики України Микола Штейнберг звернувся до світового співтовариства ядерної енергетики. Він наголосив, що час політкоректності минув, і закликав адавити гадину, доки ще не пізно".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram