ГоловнаСуспільствоЖиття

Зеленський закликав Міноборони скоротити перелік професій з обовʼязковим військовим обліком для жінок

Президент вважає недостатньо обґрунтованим і надто широким новий перелік спеціальностей і професій, згідно з яким жінок беруть на військовий облік.

Зеленський закликав Міноборони скоротити перелік професій з обовʼязковим військовим обліком для жінок
Фото: ЕРА/UPG

Президент України Володимир Зеленський звернувся до міністра оборони Олексія Резнікова щодо необхідності зменшити список професій, представниці яких мають стати на військовий облік

Як повідомляє пресслужба глави держави, Зеленський заявив про це, відповідаючи на електронну петицію, яку 23 грудня 2021 року розмістила на сайті Офісу президента громадянка Яна Рашевченко. Звернення підтримали понад 37 тисяч громадян.

У своїй відповіді Зеленський наголосив, що суспільний резонанс, який відображає подана електронна петиція, був "викликаний недостатньо обґрунтованим і тому надто широким новим переліком спеціальностей і професій, згідно з яким жінок беруть на військовий облік, а також відсутністю чітко визначеної процедури постановки їх на такий облік".

"Ураховуючи високу суспільну увагу до порушеної в петиції проблематики та зважаючи, що її врегулювання законодавством України покладено на оборонне відомство, я звернувся до міністра оборони України Олексія Резнікова з проханням невідкладно й комплексно опрацювати порушене в петиції питання, приділивши особливу увагу розв'язанню, зокрема, таких питань: суттєве уточнення (скорочення) переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно з яким жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з огляду на реальні потреби оборони держави; впровадження сучасних цифрових технологій у процедури постановки на військовий облік з метою уникнення обов’язкової особистої присутності жінок під час постановки на облік; врегулювання питання порядку проходження медичного огляду під час постановки на військовий облік жінок", - наголосив Зеленський.

Він також доручив розв'язати питання щодо застосування виважених і суспільно прийнятних підходів щодо адміністративної відповідальності за несвоєчасну постановку на військовий облік військовозобов’язаних жінок до завершення процесу остаточного врегулювання згаданої процедури й визначення тих професій та спеціальностей, які справді необхідні з точки зору постановки жінок на військовий облік.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Міністерство оборони України розширило перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок на військовий облік як військовозобовʼязаних. У документі йдеться про медійників та комунікаційників усіх категорій (журналісти, оператори, піарники, видавці, бібліотекарі, перекладачі та інші), медиків, аналітиків, фінансистів, науковців, менеджерів різного профілю, ветеринарів та інших.

Передбачається, що жінки мають стати на військовий облік до кінця 2022 року. Для цього вони повинні будуть написати заяву до місцевого військкомату і принести перелік документів для реєстрації на облік. Військомат вивчить документи, потім комісія ухвалить рішення, чи ставити жінку на облік, і, якщо так, – спрямує її на медкомісію за місцем реєстрації. Брати на облік будуть не всіх, адже є обмеження за віком (максимум – 60 років) і станом здоровʼя.

Наприкінці грудня Міністерство оборони оголосило про намір переглянути в бік зменшення список професій, представниці яких мають стати на військовий облік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram