ГоловнаСуспільствоЖиття

У центрі Києва архітектори протестували проти прийняття законопроєкту №5655 (оновлено)

Учасники акції вимагають відправити документ на доопрацювання.

Фото: Макс Требухов

Сьогодні біля Офісу президента відбулася акція "За справжню містобудівну реформу", яку ініціювала Архітектурна Палата Національної спілки архітекторів України.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Організатори вимагають відправити законопроєкт №5655 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" на доопрацювання і здійснити відкритий і прозорий процес написання реформи з залученням всіх учасників ринку. Акція “За справжню містобудівну реформу” є всеукраїнською і паралельно прохдила в інших містах. 

Учасники акції в Києві продемонстрували артоб'єкт "Житловий комплекс 5655", який, на їхню думку, демонструє, у що перетворяться наші міста у випадку прийняття законопроєкту. 

Фото: Макс Требухов

"Ми вважаємо, що пропонована реформа в першу чергу обслуговує інтерес забудовників, при чому далеко не всіх, а лише найкрупніших. Ми вимагаємо від Верховної Ради доопрацювати текст законопроєкту та прибрати з проєкту норми, які нищать нашу професію та справедливо врахувати інтереси усіх зацікавлених сторін. Ми також закликаємо інші зацікавлені сторони, зокрема місцеве самоврядування, вимагати справедливого балансу інтересів в галузі містобудування", – йдеться в повідомленні організаторів.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Спільнота архітекторів висунула п'ять вимог:

  • припинити втручання в авторські права архітекторів;
  • заборонити вносити зміни в проєкт та збудований об’єкт без автора;
  • прибрати норму, що дозволяє проєктувати й будувати без архітектора взагалі;
  • повернути видалені положення в закони про архітектурну діяльність та основи містобудування; 
  • надати право видачі та позбавлення сертифікатів архітекторів – професійній саморегулівній організації, а не чиновникам.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

"Ми об’єдналися через те, що законопроєкт 5655, який був проголосований у Верховній Раді (в першому читанні, в липні цього року. – Ред.), фактично знищує нашу професію, наші авторські права і не дає змогу архітекторам працювати і втілювати в життя свої проєктні рішення. Бо за так званою містобудівною реформою, як її називають законодавці, насправді стоїть приватний інтерес, а мав би стояти суспільний. І коли у нас суспільний інтерес буде переважати над приватним, тоді, мабуть, будуть гарні зрушення", – зазначає заступниця голови Архітектурної Палати НСАУ Ганна Кирій. 

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

"Мета цієї реформи – це змінення балансу важелів впливу та зміна правил гри на ринку створення об’єктів нерухомості. Цей баланс змінюється на користь забудовника за рахунок прав і повноважень територіальних громад архітекторів. Це все робиться під егідою покращення інвестиційної привабливості України для того, щоб сюди заходили іноземні інвестори, але робиться це за рахунок нас з вами і за рахунок суспільства. Результатом цього буде погіршення якості міського середовища", – заявив член Архітектурної Палати НСАУ Олексій Шемотюк.

Активісти також звернулись до інших зацікавлених сторін, зокрема до місцевого самоврядування, із закликами вимагати справедливого балансу інтересів в галузі містобудування.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроєкт №5655 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності". Багато статей викликали критику. 

Архітекторна спільнота проаналізувала проєкт закону та дійшла висновку, що він містить корупційні ризики та загрожує реформі децентралізації. 13 жовтня Архітектурна палата НСАУ опублікувала висновок Нацагентства з питань запобігання корупції щодо законопроекту №5655, де зазначено, що проект закону "містить корупціогенні фактори та потребує доопрацювання".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram