ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ виявило вірус поліомієліту на Закарпатті

Зразки направлені до референс-лабораторії ВООЗ в Гельсінкі.

МОЗ виявило вірус поліомієліту на Закарпатті
Фото: stoppolio.in.ua

Спеціалісти Міністерства охорони здоров'я під час розслідування рівненського випадку поліомієліту виявили вірус на Закарпатті.

Про це повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Вперше за багато років поліо повернувся в Україну і став причиною паралічу невакцинованої 17-місячної дитини в Рівненській області. Було проведено епідеміологічне розслідування цього випадку, визначено коло контактних осіб. Окрема група працювала на Закарпатті, там також підтвердили наявність поліовірусу. Зразки направлені до референс-лабораторії ВООЗ в Гельсінкі", - розказав Кузін на брифінгу.

Від результатів цього дослідження буде залежати, яких заходів вживатиме держава.

Нагадаємо, на початку жовтня МОЗ повідомив про випадок паралічу, який був зафіксований у півторарічної дитини з Рівненської області. Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2). Батьки свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання. Пізніше вірус виявили ще у шістьох дітей (всього родина виховує десятьох).

Під час проведення епідрозслідування випадків поліомієліту на Рівненщині було встановлено, що діти, у яких виявили вірус, до того перебували на Закарпатті, тому перевірку провели і там.

Поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання. Вірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - через брудні руки, заражену їжу та воду. Найбільш сприятливі до вірусу діти у віці до п'яти років.

Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.

Спеціального противірусного лікування поліомієліту не існує, зате хворобі можна запобігти вакцинацією.

У 2015 році в Україні був спалах поліомієліту в Закарпатській області. Після цього було проведено три раунди вакцинації, після чого ВООЗ оголосила про припинення спалаху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram