ГоловнаСуспільствоВійна

За рік "режиму тиші" в зоні ООС загинули 45 військових, – ТКГ

За аналогічний період 2019-2020 років загинули 88 українських захисників. 

За рік "режиму тиші" в зоні ООС загинули 45 військових, – ТКГ
Фото: facebook/Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation

За рік "режиму тиші", розпочатого 27 липня минулого року, в зоні Операції Об'єднаних сил загинули 45 українських військових. Ще 163 отримали поранення, повідомили в пресслужбі української сторони в Тристоронній контактній групі.

За цей час було здійснено 1995 обстрілів. Ці дані надані штабом ООС, однак вони ще уточнюються.

Водночас з 27 липня 2019 по 27 липня 2020 збройні формування Росії здійснили 4257 обстрілів, убили 88 захисників України, ще 494 поранили. 

"Незважаючи на численні порушення з російського боку, результати дії режиму припинення вогню очевидні: у два рази менше смертей українських військовослужбовців, утричі менше поранених, майже втричі менше обстрілів порівняно з періодом з липня 2019 до липня 2020 років", – йдеться в повідомленні.  22 липня 2020 року на засіданні Тристоронньої контактної групи було домовлено про повне припинення вогню. Воно мало запрацювати з 27 липня. 

В ООС заявляли, що за масштабом підготовки до режиму тиші подібних заходів не було за весь період операції

Перед початком перемир'я президент України Володимир Зеленський і глава РФ Володимир Путін навіть поговорили телефоном. Вони обговорили деталі взаємодії в частині розмінування, розведення сил і засобів та відкриття нових КПВВ на лінії зіткнення, діяльності СММ ОБСЄ, а також забезпечення доступу Міжнародного Комітету Червоного Хреста до утримуваних осіб.

Однак перед введенням перемир'я ворожі війська влаштували провокацію та замінували українські позиції мінами, які самоліквідовуються протягом 100 годин. 

Першого ж дня "повного та всеосяжного припинення вогню” окупанти двічі відкривали вогонь. З початку перемир'я до кінця року було вбито чотирьох українських військових. Особливо погіршилася ситуація в лютому.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram