ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ розкрила викрадення топменеджера Нафтогазвидобування Семінського – замовником був екснардеп Рудьковський

Підозри оголошені п'ятьом особам. 

СБУ розкрила викрадення топменеджера Нафтогазвидобування Семінського – замовником був екснардеп Рудьковський
Николай Рудьковский на фестивале в Юрмале, 2013
Фото: glamurchik.tochka.net

Слідчі Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора розкрили резонансне викрадення топменеджера Нафтогазвидобування Олега Семінського, що трапилося у 2012 році. 

Нині Семінський є народним депутатом IX скликання ("Слуга народу"). Злочин замовив колишній бізнес-партнер потерпілого, повідомили у пресслужбі СБУ.

"Замовник був народним депутатом України кількох скликань та очолював Міністерство транспорту та зв’язку. Задокументовано, що до здійснення злочину він залучив групу виконавців, у тому числі представників "кримінального світу", - йдеться у повідомленні.

Служба безпеки не називає імені замовника, однак перелічені посади вказують на те, що це - Микола Рудьковський. Семінський звинувачував його у злочині зразу після викрадення.

Слідство встановило, що потерпілого викрали і незаконно позбавили волі на понад 3 роки. Чоловіка систематично катували та вимагали виплатити замовнику злочину неіснуючий борг у 200 мільйонів доларів США.

"У межах провадження повідомлено про підозру 5 особам, причетним до вказаних злочинів за ст.ст.127 (катування), 146 (викрадення людини) та 189 (вимагання) Кримінального кодексу України. Наразі тривають обшуки за місцями проживання та офісів фігурантів злочину", - додали в СБУ. 

День тому "Українська правда" повідомила, що на початку лютого Печерський райсуд арештував частку Рудьковського у Нафтогазвидобуванні. Знерухомлення акцій було введено до закінчення розслідування викрадення Семінського. 

Нагадаємо, що Семінський у до 2011 року був гендиректором Нафтогазвидобування, а з 2011 по 2013 очолював правління цієї компанії. Фактично він керував Нафтогазвидобуванням разом з Нестором Шуфричем. 

У 2012 році Семінського викрали, за його словами, поплічники Миколи Рудьковського - ексміністра транспорту та зв'язку України та колишнього нардепа, голови Соцпартії. Рудьковський у 2014 році втік з України, він був ув'язнений в Москві у справі за іншим звинуваченням, але звільнився. Рудьковський був заарештований у Москві в 2018 році за обвинуваченням у тому, що він кинув камінь у російське посольство в Києві в червні 2014 року. Того дня окупанти збили в Луганську український вертоліт, тож під посольством проходив мітинг. У ході акції Рудьковський кинув камінь. 

Під вартою в Росії він пробув півтора року, потім повернувся до України – журналісти зафіксували, як він брав участь у голосуванні на місцевих виборах у Чернігові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram