ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні зростає споживання лікарських засобів, - дослідження

Аналітики відзначають, що на ринку частка рецептурних ліків майже вдвічі більше, ніж препаратів без рецепту.

В Україні зростає споживання лікарських засобів, - дослідження
Фото: 2day.kh.ua

Обсяг споживання лікарських засобів у 2019 році виріс в Україні до $105 на людину. У 2018 році цей показник становив $82 мільйони.

Про це йдеться у довіднику "Фармацевтика України 2020" підготовленому компанією Top Lead за підтримки фармацевтичної компанії "Дарниця" і аналітичного партнера BusinessViews, пише РБК-Україна.

Аналітики відзначають, що на ринку частка рецептурних ліків майже вдвічі більше, ніж препаратів без рецепту: 61% і 39% відповідно.

В десятці найпопулярніших серед українців препаратів переважають засоби для лікування шлунково-кишкового тракту та метаболізму, опорно-рухової та кровоносної системи.

Українці віддають перевагу вітчизняним препаратам - в ТОП-10 компаній представлені шість вітчизняних виробників, сумарна частка яких становить 18,8%.

За словами голови ради директорів Darnitsa Group Дмитра Шимківа, ключовим фактором розвитку фармацевтичного ринку є споживачі.

"На відміну від країн з розвиненою системою медичного страхування, в Україні пацієнти переважно фінансують своє лікування, на роздрібний сегмент припадає 89% продажів", - відзначає Шимків.

За даними дослідження, середньорічний темп зростання обсягів аптечного ринку за останні 5 років складає 12%. У 2019 році обсяг ринку в грошовому еквіваленті досяг 3,4 млрд дол.

Як відзначають автори дослідження, обсяг реалізації лікарських засобів через аптеки за останні дев'ять років суттєво не змінився. Намічене до 2013 року зростання було зупинене кризою, наслідки якої ринок відчуває і сьогодні. Але водночас, аналітики відзначають тенденцію до відновлення - починаючи з 2016 року споживання ліків зростає й у 2019 році склав 1,110 млрд упаковок.

У відсотковому співвідношенні структура аптечного ринку у 2019 році виглядає наступним чином: в грошовому вираженні переважають препарати іноземного походження - 63% проти 37% українських ліків. Однак у натуральному вираженні частка вітчизняних препаратів становить 69%, а іноземних - 31%.

"Аптечний сектор складає основу ринку лікарських засобів. В натуральному вираженні на ринку переважають українські препарати, але в грошовому вираженні іноземні товари мають більшу частину через дорожчу ціну", - йдеться у довіднику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram