ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

ПЦУ назвала кримінальну справу про Томос "ганебною спробою" тиску на неї

Церква нагадала, що Київського патріархату більше немає.

ПЦУ назвала кримінальну справу про Томос "ганебною спробою" тиску на неї
Фото: пресс-служба президента

Православна церква України прокоментувала кримінальну справу про "розпалювання міжрелігійної ворожнечі" при її створенні, про яку стало відомо 18 червня.

"Вважаємо, що й сам факт початку слідства з надуманого приводу, й особливо те, що воно не було закрите, а нібито триває вже понад 8 місяців, ставши публічно відомим тільки зараз, є ганебною й абсурдною спробою тиску на Православну церкву України, здійснюваною в інтересах противників її становлення й розвитку, у тому числі тих, хто має свій керівний центр у сусідній країні-агресорі", – йдеться в заяві Київської митрополії ПЦУ.

Церква вважає, що особливо цинічним виглядає використання в цій кампанії імені та авторитету УПЦ Київського патріархату, яка рішенням помісного собору 15 грудня 2018 року припинила існування як окреме релігійне об'єднання.

"УПЦ (ПЦУ) – єдиний правонаступник УПЦ КП і УАПЦ, які об'єдналися, а особи, які намагаються надалі діяти від імені УПЦ КП як нібито від окремого релігійного об'єднання, не мають на це ні канонічного, ні юридичного права", – йдеться в заяві.

Нагадаємо, 18 червня колишній президент Петро Порошенко повідомив, що проти нього порушено кримінальну справу "за розпалювання міжрелігійної ворожнечі шляхом отримання Томосу і створення Православної церкви України".

У Державному бюро розслідувань пізніше підтвердили існування кримінальної справи. Вона була порушена 6 листопада 2019 року за заявою так званого Київського патріархату

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram