ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Українцям радять вітатися без рукостискань

"Посмішка, кивок голови або два пальці буквою «V» вбережуть вас від зайвого контакту зі шкірою рук іншої людини".

Українцям радять вітатися без рукостискань
Фото: avcadvisory.ru

Дотримуватися правил безпеки в умовах поширення коронавірусу необхідно незалежно від ослаблення карантинних обмежень.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я у фейсбуці.

"Рекомендації щодо запобігання поширення COVID-19 будуть ефективно працювати тільки тоді, коли їх будуть дотримуватися всі. Безконтактне привітання – одна з важливих рекомендацій, дотримуватися якої повинні всі. Посмішка, кивок голови або два пальці буквою «V», – вбережуть вас від зайвого, у пандемії, контакту зі шкірою рук іншої людини. Втім, навіть безконтактне привітання не виключає частого й ретельного миття рук", – підкреслюється в повідомленні.

Фото: facebook.com/phc.org.ua

У Центрі також нагадали про основні правила:

– Під час походу в магазин або в інші громадські місця тримайтеся на відстані не менше метра від інших і, за можливості, не торкайтеся руками до обличчя.

– Кошики або візки (в магазинах, – ред.) Обробляйте дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%. Після повернення з магазину, а також після розбору покупок ретельно мийте руки теплою водою з милом протягом 20–40 секунд.

– Перед тим як торкатися до продуктів, помийте руки з милом. Також ретельно мийте фрукти й овочі чистою водою, особливо якщо ви їсте їх сирими.

– Регулярно й ретельно обробляйте руки дезінфектором із вмістом спирту не менше 60% або мийте їх теплою водою з милом протягом 20–40 секунд. Це допомагає знищити віруси, які можуть перебувати на шкірі.

– Уникайте місць великого скупчення людей. Там набагато вища ймовірність опинитися в тісному контакті з особою, інфікованою COVID-19.

– Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. Під час кашлю або чхання прикривайте рот і ніс вигином ліктя або серветкою. Використану серветку слід викинути і вимити руки.

– Якщо у вас підвищилася температура, з'явилися кашель і утруднене дихання, зателефонуйте до сімейного лікаря. Звернення до лікаря телефоном дозволить йому, у разі необхідності, оперативно направити вас до спеціалізованого лікувального закладу.

Нагадаємо, через спалах коронавірусу влади багатьох країн просили громадян відмовитися від рукостискань, оскільки через фізичний контакт можна заразити іншу людину. Так, міністри охорони здоров'я Італії, Швейцарії та Франції рекомендували відмовитися від фізичних контактів при вітанні, у тому числі від поцілунків і рукостискань.

Також від традиційного привітання відмовилися багато спортивних команд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram