ГоловнаСуспільствоЖиття

Українська експедиція не змогла дістатися до Антарктиди через коронавірус і повернулася до Києва

Увесь склад добровільно поїхав на обсервацію, а пізніше їм зроблять тести.

Українська експедиція не змогла дістатися до Антарктиди через коронавірус і повернулася до Києва
Фото: mon.gov.ua

Команда 25-ї Української антарктичної експедиції не змогла дістатися на станцію "Академік Вернадський" в Антарктиді та змушена була повернутися до Києва через пандемію COVID-19.

Про це повідомляють на сайті Міністерства освіти.

"Під час пандемії не просто робити навіть звичайні речі. А те, що і зазвичай є непростим, стає іноді майже неможливим. 16 березня команда 25-ї УАЕ оперативно вирушила в Антарктиду, намагаючись подолати довгий шлях перш ніж карантин зробив би це неможливим. Однак карантин у Чилі й інших країнах Південної Америки змусив скоригувати плани. Три дні експедиція перебувала в Стамбулі і була змушена повернутися до Києва 20 березня пізно ввечері", - розповів голова Національного антарктичного наукового центру Міносвіти Євген Дикий.

Відзначають, що під час поїздки всіх забезпечили респіраторами, окулярами й антисептиками. Також усі пройшли навчання за рекомендаціями ВООЗ щодо профілактики коронавірусної інфекції.

Фото: mon.gov.ua

"Зараз учасники експедиції почуваються добре, після приземлення літака вони пройшли температурний скринінг. Окрім того, весь склад експедиції добровільно поїхав на тимчасову обсервацію, а цього тижня всім зроблять тест на коронавірус", - ідеться в повідомленні.

У цей час Міносвіти і Національний антарктичний науковий центр спільно з Міністерством закордонних справ і постійним представництвом України в Чилі шукають шляхи, щоб доставити експедицію на станцію. Команда повинна замінити на станції своїх колег, які працюють на "Вернадському" вже близько року.

Нагадаємо, на ранок 23 березня кількість заражених новим коронавірусом у світі сягнула 339 259 осіб. 14 706 осіб померли від ускладнень, спричинених вірусом, 98 834 одужали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram