ГоловнаСуспільствоПодії

У Донецькій області знешкодили торговців зброєю, яку викрадали бойовики в Криму

Лідер цього угруповання був у незаконних збройних формуваннях.

Правоохоронці Донецької області затримали п'ятьох жителів Бахмутського району, які продавали зброю, частина з якої було викрадена бойовиками під час анексії Криму у 2014 році, а лідер цього угруповання брав участь в незаконних збройних формуваннях. Про це повідомляє пресцентр Нацполіції.

Фото: НПУ
Фото: НПУ

З незаконного обігу вилучено автомати, протитанкові гранатомети, гранати і понад 5 кг вибухівки.

У лютому цього року поліцейські вийшли на чоловіка, який підшукував покупців на вогнепальну зброю. Було встановлено, що 44-річний зловмисник причетний до бойовиків і є організатором угруповання, яке налагодило торгівлю зброєю, боєприпасами та вибухівкою.

За попередніми даними, «товар», який продавили - зі схрону незаконних збройних формувань, який вони влаштували в 2014 році для проведення диверсій.

Фото: НПУ
Фото: НПУ

Функції в групі були чітко розподілені. Так, «схронщик» завідував зберіганням, інший учасник виконував роль дозорного. Для конспірації підозрювані проводили операції в безлюдних, віддалених місцях, наприклад, в лісосмугах.

Слідчі провели 4 етапи оперативної закупівлі зброї на суму орієнтовно 100 тисяч гривень. Зокрема було придбано три автомати Калашникова, два з яких належали військовим частинам в Криму, ще один не знаходиться на озброєнні України і, за попередньою інформацією, завезений з РФ.

Фото: НПУ
Фото: НПУ

За легендою, арсенал був призначений для здійснення терактів в столиці. Фігуранти отримали гроші, знаючи, що зброю планують використовувати проти людей під час масових заходів.

В результаті правоохоронці викрили та затримали всіх членів угруповання. Крім того, був виявлений склад, де зберігався весь арсенал, призначений на продаж.

До складу групи входили неодноразово судимі особи у віці 26-44 років, жителі міст Бахмута і Часового Яру. Відзначається, що один з учасників має аж 8 тюремних термінів (за розбої, вимагання та інші тяжкі злочини). Він чинив опір при затриманні: забарикадувався в кімнаті і погрожував пістолетом, проте був оперативно роззброєний.

Фото: НПУ
Фото: НПУ

Під час обшуків за місцем проживання та в автомобілях затриманих було вилучено зброю і марихуану.

Загалом поліцейські вилучили три автомати, три протитанкові гранатомети (РПГ-18, РПГ-22), два газових пістолети, дві гранати, близько 500 патронів, а також понад 5 кг тротилу і пластиду. Затримані поміщені в СІЗО.

Фото: НПУ

Їм інкримінують ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Зловмисникам загрожує до 7 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше на блокпосту в Луганській області затримали автомобіль з арсеналом зброї. У мікроавтобусі Volkswagen Transporter, який 12 березня зупинили на блокпості між Лисичанському і Бахмутом, знайшли три РПГ-7, кулемет Калашникова танковий, кулемет "Скеля", п'ять ручних кулеметів Калашникова, близько 2500 патронів калібру 7,62 мм і понад 1000 патронів калібру 5,45 мм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram