ГоловнаСуспільствоЖиття

Львівський виконком не погодився передати останки агента НКВС Кузнєцова до Росії

Чиновники вирішили проконсультуватися зі Службою безпеки та МЗС.

Львівський виконком не погодився передати останки агента НКВС Кузнєцова до Росії
Фото: dyvys.info

Виконавчий комітет Львівської міської ради не погодив передачу останків агента НКВС Миколи Кузнєцова його родичам у Росію. Відповідне рішення прийняли на засіданні 7 лютого, передає ZAXID.net.

Члени виконкому вирішили, що розглянуть питання ще раз після того, як отримають висновок СБУ і МЗС.

Мер Львова Андрій Садовий вважає, що останки Кузнєцова можна обміняти на полонених українців.

"Коли ми отримуємо листи від Росії про перепоховання праху, то я б хотів, щоб ми мали чітку державницьку позицію, тому ми сьогодні звернулися до міністра закордонних справ, керівника СБУ, щоб дали своє тлумачення. Я знаю дуже багато випадків у світі, коли такі питання вирішуються на рівні президентів країни", - прокоментував Садовий.

Нагадаємо, прохання передати останки агента НКВС Миколи Кузнєцова надійшла від губернатора Свердловської області РФ в травні 2018 року. Родичі Кузнєцова хочуть перепоховати його в Єкатеринбурзі.

Микола Кузнєцов - радянський диверсант-розвідник загинув в березні 1944 року в Львівській області під час бою з УПА. У роки Другої світової війни Кузнєцов діяв під прикриттям на території України. Радянський агент провокував каральні акції німців проти українського підпілля і цивільного населення. Йому посмертно  присвоїли звання Героя Радянського Союзу.

Ексгумацію останків, які могли належати диверсанту, провели в 1959 році. Підтвердження, що вони належать Кузнєцову, надав радянський академік Герасимов. Прах Кузнєцова в 1960 році поховали на Пагорбі Слави у Львові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram