ГоловнаСуспільствоЖиття

Похованого у Львові агента НКВС Кузнецова хочуть перепоховати в Росії

Він загинув у бою з УПА.

Похованого у Львові агента НКВС Кузнецова хочуть перепоховати в Росії
Холм славы во Львове
Фото: dyvys.info

Губернатор Свердловської області РФ Євген Куйвашев звернувся у Львівську міську раду з проханням передати останки спецагента НКВС Миколи Кузнецова для перепоховання на батьківщині. Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Крім звернення від російського губернатора, є і прохання від племінниці Кузнецова з усіма підтверджувальними документами про їх спорідненість. Ми вже маємо рішення державної Міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни, підписане віце-прем'єром Розенком, що цей державний орган не заперечує проти перепоховання Кузнецова в Росії. Також лист губернатора було скеровано до СБУ, і там теж немає заперечень або зауважень", - говорить директор музею-заповідника "Личаківський цвинтар" Михайло Нагай.

Остаточне рішення про перепоховання повинен ухвалити Львівський виконком.

Прах Миколи Кузнецова похований на Пагорбі слави у Львові.

У роки Другої світової війни Кузнецов діяв під прикриттям на території України. Радянський агент провокував каральні акції німців проти українського підпілля та цивільного населення.

Вважають, що агент НКВС Микола Кузнецов загинув 9 березня 1944 року під час бою із загоном УПА у Львівській області. Посмертно йому присвоїли звання героя Радянського Союзу. Ексгумацію останків, які могли належати відомому диверсанту, провели 1959 року. Підтвердження того, що останки тіла належать Кузнецову, надав радянський академік Герасимов.

Росіяни збираються перепоховати агента НКВС на цвинтарі в Єкатеринбурзі.

Нагадаємо, прах Нестора Махна збираються перепоховати в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram