ГоловнаСуспільствоВійна

Підрив бойовиками опор ДАП у 2015 році виділили в окрему кримінальну справу

Це другий зареєстрований факт віроломства бойовиків після Іловайської трагедії.

Підрив бойовиками опор ДАП у 2015 році виділили в окрему кримінальну справу
Фото: Латгалец

Офіс генерального прокурора відкрив кримінальне провадження за фактом підриву бойовиками опор Донецького аеропорту в 2015 році, що призвело до загибелі українських військових.

Про це йдеться в повідомленні прокуратури.

Цей епізод виділили в окреме кримінальне провадження за результатами аналізу справ про порушення норм міжнародного гуманітарного права бойовиками "ДНР", які розслідує Служба безпеки України.

"20 січня 2015 року бойовики зажадали від військовослужбовців ЗС України, які обороняли ДАП, припинення вогню нібито з метою евакуації загиблих і поранених з поля бою. А насправді діяли з метою отримання військової переваги та прихованого ведення бойових дій. Перебуваючи в районі позицій підрозділів ЗС України, встановили вибухівку на елементи конструкції нового терміналу аеропорту. Після закінчення перемир'я бойовики, підконтрольні ЗС РФ, підірвали конструктивні елементи терміналу, в результаті чого бетонні перекриття та стеля у багатьох секціях будівлі обвалилися, поховавши під собою українських захисників", - наголошується в повідомленні.

Це другий зареєстрований факт віроломства бойовиків після Іловайської трагедії.

Нову справу кваліфікували за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу - порушення законів і звичаїв війни.

Нагадаємо, протистояння між силами АТО і бойовиками в Донецькому аеропорту ім. Прокоф'єва почалося в травні 2014 року, оборона об'єкта тривала 242 дні. За цей час 200 українських бійців загинули, ще півтисячі дістали поранення.

Аеропорт обстрілювали з артилерії, "Градів", мінометів і танків, працювали снайпери. "Кіборгами" українських військових назвали самі терористи. Оскільки тільки роботи здатні вистояти в таких важких умовах.

19-20 січня 2015 року в результаті підриву бойовиками колон, які тримали перекриття аеропорту, загинули близько 60 бійців. 21 січня 2015 року сили АТО пішли з ДАП через руйнування об'єкта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram