ГоловнаСуспільствоЖиття

Штепа отримала 3600 євро компенсації за рішенням ЄСПЛ

Суд розглядає її справу вже більш ніж п'ять років.

Штепа отримала 3600 євро компенсації за рішенням ЄСПЛ
Фото: Предоставлено Евгением Плинским

Ексмер Слов'янська Неля Штепа, обвинувачена в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України і створення терористичної групи, за рішенням ЄСПЛ отримала компенсацію за порушення права на свободу.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Неля Штепа виграла справу в ЄСПЛ і отримала грошову компенсацію за порушення права на свободу і справедливий суд", - зазначив адвокат.

За його словами, компенсація становить 3600 євро.

Адвокат зазначив, що зараз його підзахисна перебуває в Слов'янську і чекає на черговий виклик до суду в Харкові. До рішення суду про запобіжний захід вони повинні цілодобово перебувати вдома. При цьому, додав він, Штепа "не планує виїжджати з України, любить країну і сподівається на справедливий суд".

15 січня мало відбутися засідання у справі Штепи, але адвокати не змогли прибути з поважних причин, відтак його перенесли на 11 лютого.

Нагадаємо, справу Штепи розглядають уже більш ніж п'ять років. Штепу затримали 11 липня 2014 року за звинуваченням у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, створення терористичної групи. На суді Штепа заявляла, що закликала Путіна увійти в Слов'янськ під загрозою терористів, що в полоні її били, а інтерв'ю для російських видань були зроблені "під дулом автомата".

Близько трьох років ексмер Слов'янська провела в Харківському СІЗО, перш ніж суд відправив її під домашній арешт.

На думку прокуратури, затримки в розгляді справи пов'язані, зокрема, зі зміною складу колегії суддів, зміною підсудності, а також нез'явленнями адвокатів і підсудної.

24 жовтня 2019 року Європейський суд з прав людини розглянув справу "Штепа проти України" і прийняв рішення про виплату їй 3600 євро. Водночас суд відмовив їй у виплаті повної суми - 60 100 євро, визнавши вимоги надмірними, а претензії - необґрунтованими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram