ГоловнаСуспільствоПодії

Генпрокуратура почала розслідувати факт тортур у харківській виправній колонії

Генпрокуратура зареєструвала три кримінальні провадження.

Генпрокуратура почала розслідувати факт тортур у харківській виправній колонії
Фото: EPA/UPG

Генпрокуратура зареєструвала три кримінальні провадження за фактами застосування тортур в Олексіївській виправній колонії №25 у Харкові. Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

Підставою для справ стала заява представників громадської організації "Харківська правозахисна група", в якій йдеться про скоєння низки злочинів посадовими особами Олексіївської виправної колонії №25 у Харкові.

Зокрема, у зверненні правозахисники вказують на неодноразові факти катувань засуджених протягом 2017-2019 років з метою залякування і дискримінації і наводять приклади побиття, удушення, зв'язування, застосування електричного струму і здійснення інших насильницьких дій, що ображають особисту гідність засуджених.

Також правозахисники вказали на грубе порушення законодавства про працю.

Прокурори Офісу внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 127 (катування, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням насильства чи погрозою застосування насильства), ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю) Кримінального кодексу.

Досудове розслідування в цих провадженнях доручено територіальному управлінню Держбюро розслідувань у Полтаві.

Нагадаємо, 9 січня в Олексіївській виправній колонії №25 засуджені готували бунт із залученням криміналітету з волі. У зв'язку із цим у колонії запровадили режим особливих умов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram