ГоловнаСуспільствоПодії

Феесбешники намагалися завербувати полковника запасу ЗСУ

Чоловік сам усвідомив наслідки співпраці і звернувся в СБУ.

Феесбешники намагалися завербувати полковника запасу ЗСУ
Фото: Lb.ua

У Запорізькій області СБУ викрила спробу вербування полковника запасу Збройних сил України російськими спецслужбами. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

"Контррозвідка СБУ встановила, що колишній військовослужбовець, полковник запасу Збройних сил України під час поїздки до рідних, які живуть на тимчасово анексованій території АР Крим, потрапив у поле зору представників ФСБ РФ", - сказано в повідомленні.

Представники ФСБ РФ змусили українця дати згоду на конфіденційну співпрацю зі спецслужбою РФ. Так, за задумом кураторів, колишній військовослужбовець мав збирати відомості військового характеру про обороноздатність і бойову готовність військових частин, розташованих у Запорізькій області.

Коли чоловік повернувся додому, він усвідомив протиправність і негативні наслідки співпраці і звернувся в СБУ, де докладно розповів про обставини вербування і відпрацювання розвідувальних завдань.

З огляду на це, а також і те, що полковник запасу ЗСУ не виконав жодного завдання спецслужби РФ, суд звільнив його від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 22 листопада 2019 року ДБР оголосило в розшук підозрюваного в держзраді підполковника СБУ.

Досудовим слідством встановлено, що співробітник СБУ за завданням і в координації зі спецслужбами Росії збирав і передавав відомості, які містять державну таємницю. Щоб уникнути відповідальності, у 2017 році він виїхав до Білорусі і не повернувся.

Його підозрюють також у дезертирстві, незаконному придбанні спеціальних технічних засобів отримання інформації і у зберіганні боєприпасів без передбаченого законом дозволу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram