ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримськотатарський активіст Наріман Мемедемінов виголосив останнє слово у російському суді (Оновлено)

Його саджають на 6 років нібито за заклики до терористичної діяльності.

Фото: Кримська Солідарність

Сьогодні, 1 жовтня, кримськотатарський активіст Наріман Мемедемінов виступить з останнім словом у російському суді, його мають намір посадити на 6 років нібито за заклики до терористичної діяльності. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

"Мій народ вів мирну ненасильницьку боротьбу і роботу повсюдно. І що? І домігся своєї мети, з милості і дозволу Всевишнього! У 2019 році ми маємо те, що кримські татари - це терористи і екстремісти, тому ті слова чиновника (Мемедемінов цитував Наталю Поклонську) з Криму: "це не татари - це терористи" - мене аніскільки не здивували. Також не здивувала мене поведінка силовиків, які взялися заарештовувати усіх, хто вийшов на поодинокі пікети на підтримку співвітчизників з плакатами "Наші діти не терористи і не екстремісти", - зазначив у суді Мемедемінов.

Він також додав, що він говорить все це суду, проте "якщо російська Феміда у берушах, то почують решта присутніх".

Про свідків звинувачення: "Прокурор називає тих самих співробітників ФСБ, протоколи допиту яких ідентичні аж до розділових знаків. Ці свідки підтвердили про неможливість подібного, проте у протоколах усе ідентично, як на ксерокопіях".

Кримськотатарського блогера, активіста і медіакоординатора руху "Кримська Солідарність" Нарімана Мемедемінова заарештували 22 березня 2018 року після обшуку, проведеного у нього вдома. Російські спецслужби звинувачують Мемедемінова у публічних закликах до терористичної діяльності через інтернет (ч. 2 ст. 205.2 КК РФ). За версією слідства, Наріман Мемедемінов поширював ці заклики у своєму відеоблозі Youtube, який він вів з 2013-го по 2015 рік.

Фото: Кримська Солідарність

Як докази слідчі наводять два відеорепортажі із заходів партії Хізб ут-Тахрір, що офіційно діє в Україні. Слідство у справі Нарімана Мемедемінова тривало півтора року.

Нагадаємо, 27 вересня прокурор Олексій Айдінов зажадав для Нарімана Мемедемінова 6 років позбавлення волі із забороною займатися адмініструванням інтернет-ресурсів на 5 років.

"Цій державі пора вже відійти від шаблонних формулювань і забути про Радянський Союз. Він уже давно закінчився. Досить вже саджати людей просто за те, що комусь щось здалося", - заявив у російському суді Мемедемінов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram